Urina

Lichid secretat de catre nefroni ( unitati functionale ale rinichilor) ce se este preluat de caile urinare excretorii colectindu-se in vezica ca apoi sa fie evacuat prin uretra.

Urina este un lichid galben-pai sau de culoarea chihlimbarului, limpede în momentul emisiei ei, cu un miros specific şi uşor acidă. Ea este constituită din apă, în care sunt dizolvate substanţe minerale (sodiu, pota­siu, calciu, magneziu sub formă de cloruri, sulfaţi, fosfaţi) şi organice (uree, creatinină, acid uric, acizi aminaţi, enzime, hormoni, vitamine), şi conţine globule roşii şi globule albe în cantitate mică (mai puţin de 5 000 pe mililitru).

Volumul urinei excretate este cuprins în mod normal între 0,5 şi 2 litri în 24 ore, dar variază în funcţie de vârsta subiectului, de cantitatea de lichide absorbite, de alimentaţie, de activitatea fizică, de climat etc.

O schimbare a culorii urinei poate pune în evidenţă un icter (urină brun-roşcată) sau o hematurie (urină roşie).Prezenţa unor elemente anormale în urină sau în sedi­mentul urinal indica anumite boli: diabet dacă este vorba de glucoză, nefropatie atunci când acestea sunt proteine, acidocetoză în caz de corpi cetonici, afecţiune hepatică în caz de urobilină etc.

O creştere anormală a nivelului de calciu poate sem­nala o hiperparatiroidie, în timp ce o micşorare anormală a acestui nivel este caracteristică unei hipoparatiroidii sau unei insuficienţe renale.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică