Ulcer gastroduodenal

Distrugere localizată a mucoasei stomacului şi duodenului (segmentul iniţial al intestinului subţire).

Ulcerul duodenal este favorizat de secreţia gastrică crescută de acid clorhidric, hipergastrnemie (nivel excesiv de gastrină în sânge din cauza unei hipersecreţii de gastrină, hormon secretat de antrul gastric), infecţie locală cu un germene, Helicobacter pylori, eredi­tate, tabagism, stres fizic sau psihic, medicamente (aspirină, corticosteroizi) etc.

Ulcerul gastric sau ulcerul stomacal este de trei ori mai puţin frecvent decât ulcerul duodenal. El este legat mai ales de o fragilitate a mucoasei gastrice ( urmare a unor agresiuni îndeosebi medicamentoase ).

Simtomul major al ulcerului gastroduodenal este o durere asemănătoare cu o crampă sau cu o arsură, care poate fi deosebit de intensă. Situată în epigastru (partea de sus a abdomenului), această durere apare la 2-3 ore după masă şi este calmată prin alimentaţie. Crizele dureroase care survin într-un interval de câteva săptămâni lasă locul unor perioade mai mult sau mai puţin îndelungate de remisiune.

Examen endoscopic al esofagului, stomacului şi duodenului confirmă diagnosticul şi permite să se facă prelevări de mucoasă cu scopul de a verifica dacă nu cumva este vorba de un cancer. Ulcerul duodenal nu degenerează insa ulcerul gastric predispune la cancer de stomac.

Tratamentul ulcerului gastroduodenal este mai întâi de toate medicamentos (administrarea de antisecretoare, asociate eventual cu antiacide), eliminarea factorilor favorizanţi (oprirea administrării de medicamente gastrotoxice, a tutunului).In cazul insucesului tratamentului medicamentos sau de apariţie a unor complicaţii acute, este necesară o intervenţie chirurgicală.

Tehnicile chirurgicale sunt : pentru ulcerul duo­denal, vagotomia (secţionarea nervului pneumogastric) şi pentru ulcerul gastric, gastrectomia parţială (ablaţia unei părţi a stomacului). Pentru a evita recidivele, este absolut necesar să se procedeze la eradicarea germenului Helicobacter pylori printr-un tratament antibiotic adecvat.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being