Tremuratura

Mişcare anormală caracterizată prin oscilaţii ritmice involuntare ale unei părţi a corpului (membru, trunchi, faţă).

Se disting diferite varietăţi de tremurătură în funcţie de circumstanţele lor de apariţie.

Tremurătură de repaus persistă atunci când subiectul este imobil – aşezat sau alungit. Este un semn caracteristic al sindromului parkinsonian şi al bolii lui Parkinson.

Tremurătură de atitudine sau tremurătură posturală nu apare decât atunci când subiectul menţine o poziţie, de exemplu, dacă i se cere să ţină braţele întinse în faţă. Cea mai des întâlnită este tremurătură fiziologică, provocată de emoţie sau favorizată de excitante (cafea).

Tremurătură cauzată de luarea unui medicament (antidepresor triciclic, litiu) sau unei boli (boala lui Basedow. Al treilea tip de tremurătură de atitudine este tremurătură esenţială (de cauză necunos­cută), denumită tremurătură senilă dacă apariţia ei este tardivă.

Tremurătură de acţiune survine atunci când subiectul efectuează o mişcare voluntară. Ea poate fi o complicaţie a unei tremurături de atitudine care evoluează de multă vreme. In alte cazuri, ea face parte dintr-un sindrom cere­belos (prin atingerea creierului mic sau a căilor nervoase aflate în conexiune cu el). Tremurătură predomină la rădă­cina membrelor (umeri, şolduri), creând un handicap serios.Un medicament antiepileptic (valproat de sodiu) sau antiischemic (piracetam) poate fi prescris. Totuşi, vinde­carea completă a unei tremurături de origine cerebeloasă este rară.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being