Toxoplasmoza

Boală parazitară cauzată de infestarea cu un protozoar (parazit unicelular), toxoplasma, ori Toxoplasma gondii, parazit al intestinului pisicii şi al altor diferite specii animale.

Toxoplasmoza congenitală, destul de rară, este transmisă de femeia gravidă fătului. Toxoplasmoza poate fi responsabilă de un avort spontan sau poate provoca anomalii cerebrale, oculare şi hepatice la copil. Cele mai frecvente, cele ale ochiului, se manifestă printr-o corioretinită (infla­maţie a coroidei şi a retinei) care survine adesea în adolescenţă.

Toxoplasmoza dobândita este o boală frecventă, întotdeauna benignă la copii, la adolescenţi şi la adulţii sănătoşi.

Toxoplasma gondii se multiplică în celulele intestinului pisicii. Ouăle (oocitele) sunt depuse pe sol în excrementele animalului.

Contaminarea se face în diferite moduri: prin mâinile care transportă alimentele contaminate cu materiile fecale ale pisicii (legume, de exemplu); prin ingestia de came insuficient pregătită termic (oaie, vită), conţinând grămezi de toxoplasme; prin transmitere transplacentară: femeia însărcinată ingeră parazitul şi îl transmite fătului prin placentă.

In majoritatea cazurilor infecţia nu provoacă nici un simptom, la unele persoane afectate toxoplasmoza poate antrena o febră, adenopatii şi o stare de oboseală. Prezenţa anticorpilor specifici în sânge permite diagnosticarea unei toxoplasmoze.

Vindecarea spontană este un lucru obişnuit. Tratamentul toxoplasmozei face apel la administrarea de antibiotice şi de corticosteroizi, acesta nu este necesar decât în cazul femeii gravide, al copiilor născuţi purtători ai unor simptome grave, al subiecţilor imunodeficienţi şi al persoanelor atinse de corioretinită.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.