Tocoferol (vitamina E)

[Vitamina E]

Vitamina E (tocoferolul) este o vitamină liposolubilă necesara unei bune stabilizări a membranelor celulare, menţinerii activi­tăţii unor enzime, agregării placheteor sangvine şi protecţiei a globulelor roşii împotriva substanţelor oxidante.

Vitamina E grupează 4 substanţe denumite tocoferoli: alfa-tocoferolul (cel mai activ), beta-toco- ferolul şi gamma-tocoferolul (care au o activitate vitaminică mai redusă), şi delta-tocoferolul (practic inactiv). Se asimileaza din uleiuri bogate în acizi graşi polinesaturaţi, fructe uscate oleaginoase (alune), germeni de cereale, legume verzi, ficat, gălbenuş de ou, unt.

Vitamina E este solubilă în grăsimi şi în alcool, rezistă la temperaturi de până la 250ºC, dar este sensibilă la lumină şi oxigen. Valori ale temperaturii foarte mari sau foarte scăzute reduc cantitatea de tocoferol continută în alimente cu până la doua treimi.

Vitamina E poate fi de asemenea distrusă prin pasteurizarea laptelui, prin contactul alimentelor cu bicarbonatul de sodiu şi prin păstrarea alimentelor pentru un timp îndelungat. Astfel, carnea refrigerată pierde în câteva zile toată cantitatea de vitamina E deţinută iniţial. Făina albă are un conţinut de tocoferoli cu 80% mai scăzut decât făina integrală. Se recomandă ca uleiurile vegetale să fie obţinute prin presare la rece şi nu prin rafinare, deoarece rafinarea se face la temperaturi crescute şi determină pierderi importante de tocoferol.

Carenta in vitamina E se intilneste in cazul nasterii premature, in cazul unei malabsorbţi digestive cronice (boala lui Crohn, ablaţia ileonului) sau o boală genetică. Simtome se prezinta sub forma de anemie, afectarea sistemului nervos central, dereglari neuromusculare (miopatie) şi afectarea retinei. Tratamentul consta in administrarea de vitamină E, este contraindicat in administrarea de doze mari pt bolnavi ce urmează un tratament cu vitamină K . Riscul de hipervitaminoză este foarte slab apare la doze foarte mari (de 100 de ori mai mari decât aportul zilnic recomandat).

Carenţa de vitamina E determină anemie hemolitică, afecţiuni neurologice cu evoluţie lentă, caracterizate prin ataxie, areflexie, pierderea sensibilităţii proprioceptive şi vibratorii, distrofii musculare, precum şi instalarea aterosclerozei.

Tocoferolii funcţionează ca antioxidanţi, îndepărtează radicalii liberi, protejează integritatea lipidelor nesaturate din membranele celulare şi protejează retinolul de acţiuni oxidante. Vitamina E are un rol important în fertilitate asigurând buna funcţionare a glandelor sexuale şi endocrine, facilitează depozitarea glicogenului în ficat şi în muschi, inclusiv în muschiul cardiac.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.