Timp de trombina

Timp de coagulare a plasmei sangvine în prezenţa trombinei.

Măsurarea timpului de trombină permite evaluarea în mod global a fibrinoformării (etapă a coagu­lării) în decursul căreia sub acţiunea trombinei unul dintre constituenţii sângelui fibrinogenul se transformă în fibrină (substanţă proteică ale cărei filamente întăresc trombusul plachetar). Acest examen scurtcircuitează toate etapele precedente ale coagulării, măsurate prin timpii de protrombină şi de cefalină. El serveşte la diagnosticarea disfibrinogenemiilor (afecţiuni care alterează calitatea fibrinogenului), ori la stabilirea prezenţei produşilor de degradare ai fibrinogenului, confirmând astfel o fibrinoliză.

Timpul de protrombină este evaluat în secunde şi comparat cu un martor (plasmă normală). Un timp de trombină lung indică o tulburare a coagulării sau prezenţa heparinei.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal