Timp de protrombina (timpul lui Quick)

[timpul lui Quick]

Timp de coagulare a plasmei sangvine în prezenţa unui extract de ţesut de origine umană, animală sau sintetică, tromboplastina.

Măsurarea timpului de protrombină (T.P.), practicată în laborator pe un prelevat sangvin de la bolnav, permite evaluarea globală a activităţii factorilor coagulării ai căii intrinseci (coagularea declanşată prin contact cu tromboplastina eliberată în mod normal de către celule). Acest test serveşte la cercetarea unei tendinţe hemoragice congenitale sau dobândite, cauzată de un deficit în factorii II, V, VII sau X, de o afectiune hepatică sau de o avitaminoză K, precum şi la supravegherea tratamentelor anticoagulante cu antivitamine K.

Rezultatele sunt exprimate în secunde, în procente din timpul obţinut în raport cu un martor sau ca indice INR (International Normalized Ratio) care ţine cont de sensi­bilitatea reactivilor. Un timp de protrombină mare indică o coagulare anormala de origine terapeutică sau patologică.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?