Timp de cefalina

[timp de cefalina activat (T.C.A.), timp de cefalina caolin (T.C.K.).]

Timp de coagulare a plasmei sangvine în prezenţa unui substitut lipidic al plachetelor, cefalina (extracţie realizată cu cloroform pornind de la ţesut cerebral) şi a unui activator (caolinul, în special).

Măsurarea timpului de cefalină (practicată în laborator pe un prelevat sangvin de la bolnav) permite evaluarea globală a activităţii factorilor coagulării ai căii intrinseci (coagularea declanşată de doar contactul sângelui cu o suprafaţă, cea a fibrelor de colagen ale pereţilor vaselor sau cu cea a unui tub de testare). Acest examen serveşte la depistarea deficitelor factorilor acestei căi, între care factorii VIII şi IX (responsabili de hemofiliile A şi B) şi la supravegherea tratamentelor anticoagulante cu heparină.

Rezultatele examenului, exprimate în secunde, sunt comparate cu un martor (plasmă normală). Un timp prea lung semnifică o coagulare modificată, de origine patologică sau terapeutică.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Asist. univ. dr. Ștefania Iancu: reabilitarea fixă imediată în stomatologie