Timp de cefalina

[timp de cefalina activat (T.C.A.), timp de cefalina caolin (T.C.K.).]

Timp de coagulare a plasmei sangvine în prezenţa unui substitut lipidic al plachetelor, cefalina (extracţie realizată cu cloroform pornind de la ţesut cerebral) şi a unui activator (caolinul, în special).

Măsurarea timpului de cefalină (practicată în laborator pe un prelevat sangvin de la bolnav) permite evaluarea globală a activităţii factorilor coagulării ai căii intrinseci (coagularea declanşată de doar contactul sângelui cu o suprafaţă, cea a fibrelor de colagen ale pereţilor vaselor sau cu cea a unui tub de testare). Acest examen serveşte la depistarea deficitelor factorilor acestei căi, între care factorii VIII şi IX (responsabili de hemofiliile A şi B) şi la supravegherea tratamentelor anticoagulante cu heparină.

Rezultatele examenului, exprimate în secunde, sunt comparate cu un martor (plasmă normală). Un timp prea lung semnifică o coagulare modificată, de origine patologică sau terapeutică.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.