Termalism

Utilizare şi exploatare terapeutică a apelor minerale.

Termalismul este indicat în diferite afecţiuni cronice, în afara puseelor acute, apele fiind utilizate sub diferite forme:

  • în arteriopatia membrelor inferioare în stadiul de dureri la mers, sub formă de băi, duşuri, exerciţii în piscină şi injecţii
  • în tratamentul bolilor digestive şi metabolice (colo- patii, obezitate, după hepatită), sub formă de băuturi, băi, duşuri, cataplasme cu nămol, exerciţii în piscină şi spălături
  • în neurologie, sub formă de băi, duşuri, mişcări în piscină şi cataplasme cu nămol
  • în tratamentul bolilor de piele şi ale mucoaselor (eczemă, psoriazis, cuperoză, cicatrice, gingivită şi glosită, arsuri), sub formă de băi de gură, băi, duş filiform la mare presiune, comprese, exerciţii în piscină
  • în flebologie (urmări recente ale flebitei, boli vas­culare), în principal sub formă de băi
  • în tratamentul afecţiunilor psihosomatice (nevroze, depresii benigne), de cele mai multe ori sub formă de băi;
  • în tratamentul afecţiunilor renale şi de metabolism, sub formă de băuturi şi de băi;
  • în tratamentul bolilor respiratorii (sinuzite, otite, astm, bronşite), sub forma de băutură, inhalaţii, gargarisme, băi şi irigaţii nazale sub presiune, asociate cu reeducarea respiratorie, cu drenajul postural şi cu insuflaţia tubară;
  • în reumatologie (artroză, lombalgii, reumatism infla­mator în afara puseelor, sechele ale traumatismelor), sub formă de băi, duşuri, mobilizări în piscină, băi şi cataplasme de nămol.

 

Termalismul per­mite, în cazul afecţiunilor cronice, o micşorare a numărului şi intensităţii puseelor, precum şi o reducere a consumului de medicamente.

Insuficienţele hepatice, renale şi cardiace grave, precum şi cancerele în evoluţie constituie tot atâtea contraindicaţii ale termalismului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal