Sodaj vezical

Introducere a unei sonde în vezică.

Sonda poate fi retrasă imediat sau poate fi lăsată pe loc un anumit timp( cind este lasate mai mult timp  la ea este atasat un sac de plastic destinat colectarii urinei).

Un sondaj vezical permite să fie evacuat conţinutul vezicii în caz de retenţie a urinei este utilizat in afectiuni ale uretrei, prostatei şi a vezicii (ex. îngustarea uretrală, cancer al prostatei ).

Există două feluri de sondaj uretral : sondajul uretrovezical si sondajul prin cateterism vezical suprapubian

Sondajul uretrovezical constă în introducerea unei sonde în meatul uretral , până în vezică. Este des folosita la femeie.

Sondajul prin cateterism vezical suprapubian constă în introducerea unei sonde direct în vezică prin abdomen cu ajutorul unui trocar (un ac tubular gros) si este utilizată în caz de obsta­col uretral la femei şi este des utilizata la bărbat.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal