Sistem limfatic

Totalitate a ganglionilor şi vaselor limfatice care participă la apărarea imunitară a organismului si rol circulator (drenarea limfei spre un curent sangvin).

Provenite din toate părţile corpului vasele limfatice drenează ţesutul interstiţial si converg spre ganglionii limfatici. Principalul vas limfatic este canalul toracic care ia naştere în abdomen si continua  până în vârful trun­chiului, une se varsă în confluenţa venoasă jugulosubclavie stângă de la baza gâtului.

Ganglionii limfatici sunt noduli situaţi pe traiectul vaselor limfatice. Un ganglion cuprinde o capsulă şi numeroase globule albe, sau limfocite, pe care le produce. Există ganglioni superficiali între care cei mai importanţi sunt situaţi în plică inghinală subaxilar şi de fiecare parte a gâtului cat si ganglionii profunzi localizaţi în pelvis, în lungul aortei şi în hilurile pulmonare.

Ganglionii limfatici permit multiplicarea limfocitelor T şi B ajunse la maturitate după formarea lor în măduva osoasă şi timus. Ei au un rol de releu în cursul răspunsului imunitar. Vasele limfatice asigură circulaţia acestor celule deversându-le în circulaţia venoasă. Ele drenează, de asemenea, celulele sangvine şi proteinele mari recuperate după ieşirea lor din vasele capilare şi transportă grăsimile absorbite de către intestin în cursul digestiei.

Ganglionii superficiali sunt accesibili la pal­pare. Examenul lor histologic se poate face prin puncţie sau după ablaţie. Ganglionii profunzi sunt exploraţi prin ecografie, scaner şi imagerie prin rezonanţă magnetică, mult mai rar prin limfografie (radiografia sistemului limfatic după injectarea unui produs de contrast).

O creştere în volum a unui ganglion poate fi de origine infecţioasă (ganglioni moi şi sensibili) sau tumorală (ganglioni tari, imobili şi nedureroşi).

Vasele limfatice pot fi sediul unei limfangite (infla­maţie) care dispare sub tratament cu antibiotice dacă la originea sa se află o infecţie bacteriană, unei tumori maligne (limfomul). Unele vase limfatice pot să se dilate şi să formeze o limfangiectazie şi/sau un limfedem din cauza unui obstacol în calea curgerii limfa­tice, de origine parazitară sau tumorală.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?