Sindrom canalar / de canal

Ansamblu de manifestări neurologice legate de compresia unui nerv într-un canal rigid .

Sindroamele canalare sunt provocate de un canal prea strâmt (os deformat printr-o fractură veche, tumoră, artroză, îngroşarea ţesutului fibros legată de vârstă, canal ingust  congenital), fie mai rar de o boală ce provoaca o creştere în volum a nervului sau de o tenosinovită (inflamaţie a tecii sinoviale care înconjoară o articulaţie).

Sindromul canalului carpian  nervul median este comprimat la încheietura mâinii printr-un ligament inelar al carpului . Simptome :  furnicături şi dureri ale degetelor îndeosebi în timpul nopţii.

Sindromul canalului tarsian nervul sciatic popliteu intern este comprimat sub gleznă . Simptome : dureri şi o înţepenire a plantei piciorului.

Sindromul defileului costoclavicular – plexul brahial este comprimat de către o coastă supranumerară cervicală sau din cauza unui spaţiu prea strâmt între muşchii scaleni . Simptome : dureri în inelar şi auri­cular, accentuate prin anumite poziţii ale braţului (ridicare, căratul de greutăţi care fac ca umărul să coboare etc.).

Sindromul nervului suprascapular – nervul suprascapular este comprimat la nivelul umărului de către ligamentul coracoidian. Simptome : provoacă dureri posterioare ale umărului cu atrofiere a muşchilor adiacenţi.

Tratamentul constă în infiltraţii cu corticosteroizi în zona punctelor de compresie astfel încât să se diminueze edemul nervos;  o neuroliză (intervenţie chirurgicală – eliberarea unui nerv comprimat de către ţesutul fibros); secţionarea chirurgicală a canalului fibros prea strâmt.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica