Scolioza

Curbare laterală patologică a coloanei vertebrale (rachisului).

Există trei tipuri de gravitate diversă.

Atitudinile scoliolice sunt caracterizate printr-o curbare la dreapta sau la stânga a rachisului, vizibilă în poziţia în picioare, care se corectează atunci când subiectul se apleacă în faţă. Ele sunt de cele mai multe ori cauzate de o inegali­tate a lungimii gambelor, fenomen frecvent în cursul creşterii dar care mai poate persista şi la vârsta adultă. Atitudinile scoliotice necesită o supraveghere deosebită la subiecţii aflaţi în perioada de creştere.

Scoliozele untalgice deosebit de dureroase însoţesc un lumbago sau o sciatică lombară. Ele se corec­tează atunci când este tratată cauza lor dar pot persista si se pot transforma în scolioză adevarata, cu rotaţia corpilor vertebrali.

Scoliozele adevărate, denumite şi scolioze osoase sau scolioze structurale, se subampart în trei categorii diferite. Scoliozele prin malformaţii congenitale ale unei vertebre (doar jumătate dintr-o vertebră s-a dezvoltat) sunt adesea evolutive. Scoliozele prin deformaţie dobândită a uneia sau mai multor vertebre (ex. sechele ale unui morb al lui Pott). Scoliozele idiopatice (caracterizate printr-o rotaţie a verte­brelor) debutează în copilărie şi se agravează în timpul întregii perioade de creştere fără a antrena vreo durere.

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic, a unor măsurători făcute asupra axului vertebral. Scolioza este definită prin localizarea ei (dorsal, lombar) şi prin mărimea în grade a unghiului observat între vertebre.

Tratament –  Dacă curburile scoliotice sunt moderate este necesara o gimnastică adecvată şi un tratament ortopedic (corset, gips).

Doar scoliozele evolutive sau de importanţă trebuie operate dar nu înainte de sfârşitul creşterii osoase a rachisului. După ce s-au corectat cât mai bine curburile anormale trata­mentul consta în sudarea vertebrelor afectate cu o grefă osoasă (artrodeză), asociat cu o osteosinteză posterioară şi/sau anterioară (punerea unei plăci sau a unei tije).  Tratamentul permite îndreptarea coloanei vertebrale cu preţul totuşi a unei oarecare redori. Lombostatele sunt de o mare utilitate pentru a trata anumite scolioze lombare care devin dureroase şi evolutive la vârsta adultă.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica