Schelet

Structură solidă şi calcificată a corpului uman constituită din totalitatea oaselor.

Parti componente majore :

– coloana vertebrală sau rachisul (rahisul), compusă din vertebre;

– coastele, care se articulează în spate cu coloana verte­brală, în faţă cu sternul, ansamblul constituind toracele;

– craniul,care se articulează cu extremitatea superioară a coloanei vertebrale;

– membrele superioare (braţe, antebraţe, mâini), legate de torace prin centurile scapulare (clavicule şi omoplaţi);

– membrele inferioare (coapse, gambe, picioare), legate de coloana vertebrală la nivelul sacrumului prin centura pelviană (formată din cele două oase iliace);

–  bazinul, constituit din centura pelviană şi sacrum;

– osul hioid este un os izolat aflat în partea de sus şi în faţa gâtului, deasupra laringelui,

Oasele scheletului sunt în număr de 200, fără a socoti oscioarele urechii, oasele sesamoide (mici oase rotunde, intercalate pe traiectul unui ligament articular şi al cărui joc îl facilitează) şi oasele wormiene (mici oase supra­numerare care se dezvoltă între oasele boitei craniene).

Oasele scheletului pot fi sediul unor tumori, ale unor infecţii (osteomielită), ale unor leziuni degenerative (artroză) sau inflamatorii (artrită), ale traumatismelor (fractură, luxaţie). Ele pot fi malformate sau absente, sudate anormal (lombalizare, sacralizare), scurtate. Ele se pot aşeza unele faţă de altele în mod anormal (cifoză, scolioză).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being