Sarcom

Varietate de cancer care se dezvoltă pe seama ţesutului conjunctiv.

Sarcoamele sunt tumori maligne rare si survin mai ales la subiecţii tineri, inclusiv copii, caracterizate prin înclinaţia lor să invadeze ţesuturile învecinate, să disemi­neze la distanţă prin metastaze şi să evolueze rapid.

Se disting două tipuri de sarcom.

Sarcoamele ţesutului conjunctiv obişnuit – tumori canceroase care se dezvoltă pe seama ţesuturilor de susţinere.  Survin de cele mai multe ori în curgerile conjunctive ale membrelor, în zona situată în spatele peritoneului şi în piele. Tratamentul constă în ablaţie chirurgicală, radioterapie şi chimioterapie.

Sarcoamele ţesutului conjunctiv specializat – sunt tumori dezvoltate pe seama diferitelor ţesuturi conjunctive, structura lor amintind-o pe cea a ţesutului din care au luat naştere.

Angiosarcoamele se dezvoltă plecând de la elemente vasculare.

Corulrosarcoamele sunt tumori ale cartilagiilor.

Leiomiosarcoamele se dezvoltă plecând de la celulele muşchilor netezi (cele ale uterului, ale tubului digestiv).

Liposarcoamele se dezvoltă plecând de la celulele grăsoase, sunt tumori care evoluează mai ales local.

Osteosarcoamele se dezvoltă plecând de la ţesutul osos, sunt localizate de cele mai multe ori la membrele inferioare.

Rabdomiosarcoamele se dezvoltă plecând de la fibrele muşchilor striaţi.

Sarcomul lui Kaposi se dezvoltă pe seama celulelor endoteliale, a vaselor sangvine şi a fibroblastelor dermului. Actualmente, el afectează îndeosebi bolnavii atinşi de SIDA.

Simptomele sunt foarte variate deoarece depind nu doar de tipul exact al sarcomului, ci şi de regiunea corpului sau de organul atins. Tumorile sunt  extrem de virulente, tratamentul lor (ablaţia chirur­gicală, radioterapie, chimioterapie) este adesea de o efica­citate limitată. Totuşi, excepţiile sunt numeroase: unele sarcoame cutanate sunt tratate în mod satisfăcător prin ablaţia chirurgicală.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica