Sarcom

Varietate de cancer care se dezvoltă pe seama ţesutului conjunctiv.

Sarcoamele sunt tumori maligne rare si survin mai ales la subiecţii tineri, inclusiv copii, caracterizate prin înclinaţia lor să invadeze ţesuturile învecinate, să disemi­neze la distanţă prin metastaze şi să evolueze rapid.

Se disting două tipuri de sarcom.

Sarcoamele ţesutului conjunctiv obişnuit – tumori canceroase care se dezvoltă pe seama ţesuturilor de susţinere.  Survin de cele mai multe ori în curgerile conjunctive ale membrelor, în zona situată în spatele peritoneului şi în piele. Tratamentul constă în ablaţie chirurgicală, radioterapie şi chimioterapie.

Sarcoamele ţesutului conjunctiv specializat – sunt tumori dezvoltate pe seama diferitelor ţesuturi conjunctive, structura lor amintind-o pe cea a ţesutului din care au luat naştere.

Angiosarcoamele se dezvoltă plecând de la elemente vasculare.

Corulrosarcoamele sunt tumori ale cartilagiilor.

Leiomiosarcoamele se dezvoltă plecând de la celulele muşchilor netezi (cele ale uterului, ale tubului digestiv).

Liposarcoamele se dezvoltă plecând de la celulele grăsoase, sunt tumori care evoluează mai ales local.

Osteosarcoamele se dezvoltă plecând de la ţesutul osos, sunt localizate de cele mai multe ori la membrele inferioare.

Rabdomiosarcoamele se dezvoltă plecând de la fibrele muşchilor striaţi.

Sarcomul lui Kaposi se dezvoltă pe seama celulelor endoteliale, a vaselor sangvine şi a fibroblastelor dermului. Actualmente, el afectează îndeosebi bolnavii atinşi de SIDA.

Simptomele sunt foarte variate deoarece depind nu doar de tipul exact al sarcomului, ci şi de regiunea corpului sau de organul atins. Tumorile sunt  extrem de virulente, tratamentul lor (ablaţia chirur­gicală, radioterapie, chimioterapie) este adesea de o efica­citate limitată. Totuşi, excepţiile sunt numeroase: unele sarcoame cutanate sunt tratate în mod satisfăcător prin ablaţia chirurgicală.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal