Rid

Şanţ cutanat.

Există două tipuri de riduri: ridurile de expresie şi ridurile de îmbătrânire .

Ridurile de expresie sunt legate de activitatea muşchilor mimici prinşi de piele (muşchi cu cel puţin o inserţie pe piele).

Ridurile de îmbătrânire apar ca urmare a proceului de îmbătrânire.

Un rid este provocat de ruperea fibrelor elastice ale dermului şi de o afectare a ţesutului conjunctiv sub influenţa încreţirii expre­sive a pielii in mod foarte des, a slăbirii sau a îmbătrânirii. Amplitudinea ridurilor poate sa se accentueze sub influenţa factorilor climatici (soare, vant ) şi a tutunului, evoluţia acestura este însoţită de subţierea epider­mului şi de fracţionarea fibrelor elastice ale dermului.

Există diferite tratamente pentru riduri : demabraziune, lifting, peeling, ridicare a ridulelor.

O demabraziune se efectuează cu ajutorul unui disc abraziv sau al unui glaspapir foarte fin, care permite atenu­area reliefurilor de o parte şi de alta a ridurilor.

Un lifting poate face să dispară ridurile prin „întinderea” cutelor formate de structurile cutanate lăsate.

Un peeling este realizat cu ajutorul unor substanţe ca zăpada carbonică, azotul lichid, rezorcina, acidul tricloracetic, fenolul sau acidul glicocolic.

O ridicare a ridulelor (riduri mici) se face cu ajutorul incluziilor în profunzime a unor fragmente dermice fie cu ajutorul colagenului injec­tabil destinat să ridice ridulele. Injecţiile cu silicon sunt mai rar întrebuinţate din cauza riscului de migrare a siliconului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?