Rectocolita

Inflamaţie simultană a rectului şi a colonului.

Originea unei rectocolite este foarte variabilă: infecţioasă (shigelloză, salmonelloză), parazitară (bilhar­zioză), vasculară (colită ischemică, urmările unei radioterapii), medicamentoasă (laxative, antibiotice); ea rămâne uneori necunoscută (cazul rectocolitei hemoragice).

Simptomele sunt dureri abdo­minale şi o diaree uneori sângerândă, care poate fi însoţită de o pierdere în greutate şi de febră.

Coloscopia (explorarea vizuală directă a colonului cu ajutorul unui tub dotat cu un sistem optic) permite evaluarea întinderii leziunilor şi efectuarea prelevărilor pentru a preciza cauza. Acest examen determină alegerea tratamentului, care este, în general, medi­camentos (administrarea de antibiotice, de antiinflamatoare), mai rar chirurgical (ablaţia unui segment al colonului în anumite colite ischemice). In majoritatea cazurilor rectocolită se vindecă definitiv, rectocolitele hemoragice şi sechelele unei radioterapii necesită un trata­ment de lunga durata.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica