Rectocolita

Inflamaţie simultană a rectului şi a colonului.

Originea unei rectocolite este foarte variabilă: infecţioasă (shigelloză, salmonelloză), parazitară (bilhar­zioză), vasculară (colită ischemică, urmările unei radioterapii), medicamentoasă (laxative, antibiotice); ea rămâne uneori necunoscută (cazul rectocolitei hemoragice).

Simptomele sunt dureri abdo­minale şi o diaree uneori sângerândă, care poate fi însoţită de o pierdere în greutate şi de febră.

Coloscopia (explorarea vizuală directă a colonului cu ajutorul unui tub dotat cu un sistem optic) permite evaluarea întinderii leziunilor şi efectuarea prelevărilor pentru a preciza cauza. Acest examen determină alegerea tratamentului, care este, în general, medi­camentos (administrarea de antibiotice, de antiinflamatoare), mai rar chirurgical (ablaţia unui segment al colonului în anumite colite ischemice). In majoritatea cazurilor rectocolită se vindecă definitiv, rectocolitele hemoragice şi sechelele unei radioterapii necesită un trata­ment de lunga durata.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being