Raynaud (fenomen al lui)

[fenomenul lui Raynaud]

Afecţiune a vaselor sangvine care atinge extremităţile, simptomele sunt  identice cu cele ale bolii cu acelaşi nume (constricţie bruscă a micilor artere care antrenează paloare, răcire şi dureri în degetele de la mâini şi de la picioare), dar provocată de o cauză determinată. Sinonime : fenomen al lui Raynaud secundar, sindrom al lui Raynaud.

In cazul fenomenului Raynaud dereglările circu­latorii care afectează degetele sunt unilaterale, iar în boala lui Raynaud tulburarea afecteaza de obicei în mod simetric degetele ambelor mâini.

O succesiune de mici traumatisme ce afectează degetele persoanelor care utilizează maşinile vibrante pentru exercitarea meseriei lor, predispune la fenomenul lui Raynaud secundar. Tăietorii de lemne şi muncitorii care utilizează picamerul sunt cei mai afectaţi şi în mai mici măsură dactilografele şi pianiştii.

Unele condiţii anatomice sunt susceptibile să joace un rol declanşant: existenţa unei coaste cervicale sau compresia arterei subclaviculare pot sta la originea unui fenomen al lui Raynaud secundar.

Vasoconstricţia care îl caracterizează poate fi consecu­tivă luării anumitor medicamente vasoconstrictoare (betablocante, ergotamină, metisergid).

Tratamentul chirurgical consta in secţionarea fibrelor nervoase care controlează calibrul arterelor, la nivelul extremităţilor. Acesta mai constă şi în suprimarea cauzelor fenomenului, în cazul cauzelor medicamentoase.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica