Puncţie lombară

Tehnica constând în introducerea unui ac tubular în fundul de sac rahidian lombar (partea inferioară a coloanei vertebrale) cu scop de prelevare şi/sau evacuare a lichidului cefalorahidian şi/sau injectarea unui medicament sau a unui produs de contrast.

Contraindicaţii pentru o puncţie lombară este prezenta a hipertensiunii intracraniene ce se depisteaza printr-un examen al fundului de ochi. In absenţa contraindicaţiilor puncţia lombară nu prezintă pericol.

Introducerea unui singur ac fin combinat cu un sistem de schimbare a seringilor permite efectuarea de diferite operaţii succesive. Pacientul va trebui să rămână alungit timp de 24 ore după intervenţie pentru a evita apariţia durerilor de cap.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal