Prostatei (adenom al)

[adenomul prostatei]

Tumoră benignă a părţii centrale (care înconjoară uretra) a prostatei.

Un adenom al prostatei apare la 85% dintre bărbaţii de varste  cuprinse între 60 şi 70 ani.

In cazul unui adenom al prostatei subiectul are mictiuni nocturne dese, prezinta probleme cu golirea completă a vezicii (slăbirea jetului urinar), urmare a golirii defectuoase vezica se dilata favorizand aparitia unor infecţii urinare. Nu există nici o corelaţie între volumul adenomului şi jena micţională pe care acesta o antrenează.

Adenomul poate cauza o infectie in unele cazuri asociată cu o epididimtă (infecţie a epididimului) sau cu o hematurie (prezenţa de sânge în urină) iar când este foarte deranjant  canduce la o diminuare a activităţii sexuale.

Evoluţia adenomul prostatei este adesea imprevizibilă, poate evolua în pusee cu perioade de remisiune sau da prezinete foarte puţine tulburări intr-o perioadă lungă. El se află uneori la originea unei retenţii vezicale acute complete, necesitând un drenaj de urgenţă al vezicii.

Tratamentul depinde de jena provocată de adenom, dacă acesta nu împiedică golirea completă a vezicii tratamentul este medi­cal si vizează atenuarea simptomelor provocate de adenom fără să le suprime. Bolnavul trebuie să evite mâncărurile picante si băuturile gazoase.

Tratamentele operatorii dar nu chirurgicale constau in dilataţia uretrei prostatice cu ajutorul unei sonde al cărei balonaş este umflat în prostată; hipertermia prostatică prin intermediul unei sonde încălzitoare plasate în uretra prostatică sau în rect, în contact cu prostata. In toate cazurile pacientul trebuie să fie supravegheat cu regularitate cu scopul de a decela o eventuală obstrucţie a colului vezicii sau complicaţii.

Dacă adenomul stânjeneşte golirea vezicii sau dacă se află la originea unor complicaţii, se poate practica ablaţia lui pe cale endoscopică sau  prin chirurgie convenţională atunci când este foarte voluminos. Ambele interventii chirurgicale au drept consecinţă o ejaculare retrogradă (sperma, în cursul ejaculării, refluează în vezică şi este eliminată în urină) ce conduce la sterilitate,  dar care nu are nici o consecinţă asupra calităţii erecţiilor. In cazul unui pacient tanar care prezintă un adenom mic, medicul realizeaza o simplă incizie endoscopică a colului vezical şi a prostatei.

Se poate amplasa pe cale endoscopică o proteză (tub metalic mobil) în uretra prostatică astfel încât să se suprime obstacolul provocat de adenom. Această metodă este utilizată mai ales la pacienţii în vârstă care nu pot suferi o anestezie.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica