Prim Ajutor

Ansamblu de metode şi tehnici terapeutice puse în aplicare pentru a acorda asis­tenţă persoanelor a caror viata este pericol şi acordarea de primele îngrijiri.

Daca nu exista suspiciuni cu privire la afectarea coloanei vertebrale primele îngrijiri constau în degajarea victimei fara ai produce alte vatamari, dacă victima este inconştientă şi respiră trebuie să fie aşezată în poziţia laterală de securitate, poziţie care reduce sau elimină riscurile mecanice de asfixie, se urmareste dacă respiraţia se menţine daca pulsul ramine constant iar culoarea buze­lor ramane normala.

Dacă victima nu mai respiră trebuie întreprinsă imediat respiraţia artificială după ce s-au desfăcut hainele ce pot impiedica respiratia (cravată, cămaşă, centură) iar caile respiratorii au fost eliberate  

de eventualele obstructii. In caz de stop cardiac trebuie efectuat un masaj cardiac extern cat mai repede posibil.

Hemoragiile externe trebuie să fie oprite prin compresia vasului sangvin cu policele sau cu pumnul în amonte de plagă, utilizarea unui garou daca este posibil sau chiar prin compresia plăgii (pansament compresiv).

Membrele fracturate trebuie să fie imobilizate cu atele ce pot fi prinse cu ajutorul acesorilor vestimentale (esarfa, fular, curea).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being