Prim Ajutor

Ansamblu de metode şi tehnici terapeutice puse în aplicare pentru a acorda asis­tenţă persoanelor a caror viata este pericol şi acordarea de primele îngrijiri.

Daca nu exista suspiciuni cu privire la afectarea coloanei vertebrale primele îngrijiri constau în degajarea victimei fara ai produce alte vatamari, dacă victima este inconştientă şi respiră trebuie să fie aşezată în poziţia laterală de securitate, poziţie care reduce sau elimină riscurile mecanice de asfixie, se urmareste dacă respiraţia se menţine daca pulsul ramine constant iar culoarea buze­lor ramane normala.

Dacă victima nu mai respiră trebuie întreprinsă imediat respiraţia artificială după ce s-au desfăcut hainele ce pot impiedica respiratia (cravată, cămaşă, centură) iar caile respiratorii au fost eliberate  

de eventualele obstructii. In caz de stop cardiac trebuie efectuat un masaj cardiac extern cat mai repede posibil.

Hemoragiile externe trebuie să fie oprite prin compresia vasului sangvin cu policele sau cu pumnul în amonte de plagă, utilizarea unui garou daca este posibil sau chiar prin compresia plăgii (pansament compresiv).

Membrele fracturate trebuie să fie imobilizate cu atele ce pot fi prinse cu ajutorul acesorilor vestimentale (esarfa, fular, curea).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica