Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

Prematur

Dictionar medical

Copil născut înainte de termen înainte de 8 luni (înainte de 37 de săptămâni de amenoree).

Prematurul prezintă o imaturitate globală a organelor şi funcţiunilor care îi poate pune în joc viaţa sau dezvol­tarea sa, prezinta o înălţimea si o greutate mai mică fata de un copil nascut la termen.

Imaturitatea sistemului nervos si a plămânilor poate conduce la tulburări respiratorii :  încetarea de moment a respiraţiei (apnee),  o proastă oxigenare a sângelui şi a ţesuturilor (cianoza).

Slaba dezvoltare a plămânilor prezinta un factor ce poate determina îmbolnăvirea membranelor hialine, afecţiune caracterizată printr-o difi­cultate a plămânilor de a se descreţi în cursul inspiraţiei.

Fragilitatea vaselor creşte riscurile de hemoragie cerebro-meningeană, iar imaturitatea cardiovasculară poate da naş­tere unui suflu cardiac prin persistenţa canalului arterial, care leagă artera pulmonară de aortă în timpul vieţii intrauterine.

Imaturitatea digestivă face dificil reflexul de supt-înghiţit, copilul fiind uneori incapabil să sugă. Imaturi­tatea ficatului provoacă un icter mai pronunţat decât la nou-născutul la termen.

Tot datorita perioadei de viata intrauterina redusa sistemului său imunitar insuficient dezvoltat face prematurul mai vulnerabil la infecţii iar absenţa rezervelor energetice poate conduce la o micşorare a temperaturii corporale, la o hipoglicemie sau la o hipocalcemie (scăderea nivelurilor de zahăr respectiv de calciu).

Copilul este menţinut la incubator la temperatură şi oxigenare constante, îngrijirile îi sunt acordate în condiţiile unei asepsii riguroase este alimentat prin sondă gastrică în mod discontinuu (la fiecare trei ore) sau continuu dacă are o greutate foarte mică sau dacă este hipoglicemic. Se utilizează de preferinţă laptele matern îmbogăţit în proteine şi în calciu sau un lapte artificial pentru prematuri, adaptat posibilităţilor digestive ale copilului. Este necesar un supliment de vitamine E, D şi C. Dacă a fost reanimat la naştere sau dacă prezintă cel mai mic semn de suferinţă respiratorie, copilul este hrănit prin perfuzie intravenoasă. O fototerapie (expunerea nou-născutului la lumina albastră) poate fi practicată în caz de icter.

Un bilanţ infecţios este necesar a se efectua in cazul unei naşteri premature inexplicabile sau la cel mai mic semn de infecţie la copil, în caz de infecţie este prescris un tratament cu antibiotice.

Un prematur este ţinut în spital până când greutatea lui atinge cel puţin 2,5 kilograme.

Viitorul imediat al prematurului depinde de vârsta sa gestaţională, de greutatea sa la naştere şi de cauza prematurităţii sale. Deasupra limitei de 32 săptămâni de amenoree, mortalitatea este foarte mică. Sechelele, îndeosebi neurologice, sunt rare. Supravieţuirea copilului de mai puţin de 32 de săptămâni viaţă intrauterină şi cân­tărind sub 1.000 grame nu mai constituie un lucru de excepţie, dar sechelele neurologice şi psihomotorii sunt mai frecvente.

Prematurul rămâne, timp de câteva luni, cu o greutate corporală mai mică decât copilul născut la termen, iar dez­voltarea sa psihomotorie este uşor în întârziere. Totuşi, la vârsta de 2 ani, copilul, în general, a recuperat acest decalaj.

O naştere prematură poate fi accidentală (prematuritate spontană) sau conse­cutivă unei decizii medicale (prematuritate provocată). Principalele cauze ale prematurităţii sunt materne (anomalie a uterului, infecţii bacteriene sau virale, sarcini repetate, travaliu greu sau traiecte dificile, condiţii socioeconomice defavorabile) sau ovulare (sarcină multiplă, exces de lichid amniotic). O naştere prematură poate să fie declanşată pentru a salva viaţa fătului sau pentru a evita grave com­plicaţii, îndeosebi de cazurile de preeclampsie (existenta unei hipertensiuni arteriale, a unei luări excesive în greutate de către mamă şi a unei proteinurii), de hematom retroplacentar (dezlipire de placentă), de suferinţă fetală, de diabet dezechilibrat al mamei sau de boală maternă gravă şi de incompatibilitate Rhesus, care se agravează.

Din cauza riscurilor întâmpinate de nounăscutul prematur, este de dorit să se prelungească sarcina dincolo de 37 de săptămâni de amenoree în măsura în care nici viaţa mamei, nici cea a copilului nu sunt în pericol. Pot fi puse în aplicare măsuri preventive ale complicaţiilor respiratorii previzibile ale copilului, în particular o corticoterapie maternă, care are drept efect accelerarea maturării pulmonare a fătului.

Supravegherea medicală a femeii gravide şi depistarea şi tratarea principalelor cauze ale prematurităţii permit o reducere a frecvenţei.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.Cele mai citite din Dicționar medical din ultimele 7 zile

 • Acid uric

  Component al urinii ce conţine azot şi rezultă în urma degradării...

 • Peritonita

  Inflamaţie a peritoneului. Peritonită se instaleaza dupa ce peretele...

 • Orgasm

  Punct culminant şi final al excitaţiei sexuale, caracterizat prin senzaţii...

 • Klebsiella

  Gen bacterian constituit din bacili Gram negativi din familia enterobacteriaceelor....

 • Pitiriazis

  Dermatoză caracterizată printr-un eritem (roşeaţă difuză) şi printr-o...

 • Creatinina

  Creatinina este o substanţă azotată provenind din degra­darea creatinei,...

Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Sunteţi implicat trup şi suflet în problemele cu care vă confruntaţi la serviciu, dar eficienţa dumneavoastră în chestiunile practice este uşor diminuată. Luna iulie anunţă unele dispute în...citește mai departe

×

Gandul.ro
Informații de ultim moment despre soțul Andreei Esca! Ce s-a întâmplat după ce a fost intubat Informații de ultim moment despre soțul...
Revine starea de urgență în România?...
Se cere închiderea totală. Anunț alarmant...
ApropoTv.ro
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după...
Lora, blocată de trei luni în Bali, din...
„La Gomera”, marele câştigător la...
Go4it.ro
Veste foarte tristă! A murit o vedetă îndrăgită cu care milenialii din România au crescut Veste foarte tristă! A murit o vedetă...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme...
Un leopard, care a mers să bea apă, a...
ProMotor.ro
Revoltător! Viața secretă a călugăriței care conduce un Mercedes-Benz Clasa S Revoltător! Viața secretă a călugăriței...
Poliția Română își cumpără mașini...
Cele mai dubioase locații unde se întâlnesc,...
Descopera.ro
Fenomen ȘOCANT! Un întreg grup de animale foarte valoroase a DISPĂRUT fără urmă dintr-o dată. Oamenii de știință sunt contrariați Fenomen ȘOCANT! Un întreg grup de animale...
NAZIŞTII nu au fost primii. Naţiunea EUROPEANĂ...
Şase oameni cu SUPER-PUTERI care i-au pus...
ULTIMA ORĂ
Veste foarte tristă! A murit o vedetă îndrăgită cu care milenialii din România au crescut

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .