Preeclampisie

Stare patologică a femeii însărcinate care apare după a 20-a săptămână de sarcină si se carac­terizează printr-o hipertensiune arterială, o proteinurie (prezenţa de proteine în urină) şi de luare în greutate si aparitia edemelor.

Preeclampisa se manifestă prin dureri de cap, prin senzaţii vizuale anormale (muşte, puncte luminoase), zbârnâituri în urechi, edeme ale mem­brelor şi ale feţei şi o hipertensiune arterială însemnată. Netratată preeclampsia poate fi foarte gravă atât pentra copil cât şi pentru mamă.

Complicaţiile fetale sunt: suferinţa fetală, moartea in utero sau moartea la naştere.

Complicaţiile materne sunt: eclampsia (definită prin apa­riţia de convulsii), hematomul retroplacentar (colecţia de sânge între placentă şi peretele uterin), insuficienţa renali acută, edemul cerebral, hemoragiile masive şi tulburările coagulării sangvine.

O preeclampsie impune o spitalizare cu odihnă completă, tratament al hipertensiunii arteriale, monitorizare permanente a femeii gravide (dozări ale nivelului ureei şi creatininei în sânge) şi a fătului. Pentru a evita punerea în pericol a vieţii copilului şi a mamei se poate decide provocarea unei naşteri înainte de termen.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal