Plasmafereza

Tehnică transfuzională care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sânge sau de la un bolnav.

La un donator – plasmafereza constă în prelevarea sângelui prin intermediul unui aparat care separă plasma, celelalte componente ale sangelui fiind reinjectate donatorului.  Plasma serveşte apoi la tratarea bolilor fie ca atare, fie prelucrata – fost tratată pentru scoaterea din componenţa ei a albuminei sau a factorilor coagulării.

La un bolnav – plasmafereza are drept scop un schimb plasmatic care permite micsorarea concentraţiei în sânge a elementelor toxice (proteine, lipide, anticorpi şi complexe imune circulante). Această tehnică este utilizată în trata­mentul unor boli neurologice (ex. miastenia), al cazurilor de hipervâscozitate sangvină sau al bolilor auto­imune (ex. lupus eritematos diseminat), precum şi în hipercolesterolemia familială.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Cristina Tănase Damian: despre prezența tatălui la naștere