Peritonita

Inflamaţie a peritoneului.

Peritonită se instaleaza dupa ce peretele unui viscer cavitar (ex. intestin) este perforat iar conţinutul se acumulează în peritoneu, sau un viscer este infectat şi bacteriile se propagă apoi în peritoneu.

Declansarea inflamatiei duce la o ocluzie intestinală, în caz de peritonită gravă sau prelungită scurgerile de lichide diminuează volu­mul sangvin ducand la afectarea plămânilor si a rinichilor.

Peritonită acută este o inflamaţie acuta a peritoneului ,generalizată sau localizată, si poate fi cauzata de: perforarea unui ulcer al stomacului sau al duodenului; apendicita; colecistită (inflamaţia veziculei biliare); sigmoidita (inflamaţia ultimei părţi a colonului); plaga unui viscer cavitar, survenită în cursul unui traumatism al abdomenului; salpingita (inflamaţia uneia sau ambelor trompe uterine), peritonită rămâne localizată în micul bazin conducand la o pelviperitonită.

O peritonită acută generalizată este caracterizata printr durere abdominlă intensă şi generalizată, prin semne de paralizie intestinală (vărsături, oprire a evacuării materiilor fecale şi a gazelor), stare generala alterata (febră, depre­sie) şi uneori prin semne ale micşorării volumului sangvin (paloare, anxietate, puls rapid). Abdomenul devine tare, tensionat, dureros (ventru de lemn) ca urmare a contractarii muşchilor peretelui abdominal.

O peritonită acută localizată – localizarea este in fuctie de organul afectat (în jos şi în dreapta abdo­menului pentru apendicită, în jos şi la stânga pentru sigmoidită).

Tratamentul în caz de peritonită acută – bolnavul trebuie să fie spitalizat de urgenţă într-un serviciu de chirurgie pentru tratarea cauzei peritonitei (suturare pentru a închide un ulcer perforat, ablaţia unui apendice etc.) si curăţarea cavităţii abdominale şi amplasarea unui dren, reanimarea constă în compensarea pierderilor lichidiene prin perfuzii intravenoase. Actul chirurgical este urmat de un tratament pe baza de antibiotice.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”