Pancreatita

Inflamaţie acută sau cronică a pan­creasului.

Pancreatită acută – cauze principale : alcoolismul şi migraţia calculilor în căile biliare, criza putand fi declansata de o masă copioasă şi cu alimente indigeste.

Se caracterizeaza printr-o durere violentă amplasată în jumătatea superioară a abdomenului, care rezistă la calmante.

Diagnosticul se pune pe baza măsurării enzimelor pancreatice din sânge (lipază, amilază), nivelurile lor fiind atunci anormal de ridicate completata de ecografia abdominala si  scanerul abdominal.

Tatamentul consta in reducerea secreţiilor pancreatice prin administrarea de inhibitori enzimatici, luarea de analgezice, rehidratarea şi tratamentul antibiotic al infecţiei. Poate fi necesar un tratament chirurgical.

Pancreatita cronică – inflamaţie cronică a pan­creasului caracterizata printr-o scleroză treptată a glandei pancreatice şi în timp duce la distrugerea completă a acesteia. Această boală are drept cauză, cel mai frecvent, alcoolis­mul cronic.

Principalul simptom este o durere epigastrică, insotita de pierderea în greutate. Crizele sunt intermitente la inceput, cu lungi remisiuni, apoi crizele sunt din ce în ce mai apropiate unele de altele. Distrugerea pancreasului exocrin conduce la un sindrom de malabsorbţie (diaree cronică şi pierdere în greutate); cea a pancreasului endocrin antrenează un diabet insulinodependent.

Tratamentul medical cuprinde suprimarea alcoolului şi administrarea de analgezice şi extracte pancreatice. In caz de complicaţie (icter persistent, hemoragie digestivă etc.) tatamentul este  chirurgical.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica