Oxiuroza (oxiuri)

Oxiuroza este o boală parazitară provocată de infestarea colonului cu un vierme, Enterobius vermicularis, denumit în mod obişnuit oxiur.

Paraziţii adulţi (oxiurii) seamănă cu mici fila­mente albe, de mai puţin de 1 centimetru lungime, si trăiesc la suprafaţa mucoasei colonului fiinţelor umane. O dată fecundat, viermele femelă parcurge întreg colonul şi îşi depune ouăle embrionate şi infestante pe pielea din jurul anusului, înainte de a muri.

Mişcările viermelui femelă provoacă mâncărimi care determină scărpinatul în jurul anusului. Ouăle se prind sub unghii şi este suficient ca persoana să-şi ducă degetele la gură pentru ca să le înghită sau să le depună pe alimentele pe care le împarte cu alte persoane pentru ca procesele de autoinfestare şi de contaminare să se anclanşeze. Copiii mai pot transporta ouăle şi pe jucării sau pe pleduri, riscând astfel transmiterea bolii.

Ouăle ingerate eclozează în intestin se transformă în larve şi devin adulte după două până la şase săptămâni.

Tulburările provocate de o oxiuroză sunt mai puţin importante la adulţi decât la copii.

Pruritul (mâncărimea) anal, vesperal şi nocturn, este un semn important de oxiuroză. El împiedică un somn calm al copilului, somnul putând fi întrerupt de coşmare. Copilul este obosit, este iritabil, dovedeşte dificultăţi şcolare şi poate prezenta ticuri (prurit nazal).
La fetiţe, şi mai rar la vârsta adultă, viermii pot pătrunde în aparatul genital şi pot antrena o vulvovaginită dureroasă sau o cistită.

Cea mai bună metodă de diagnostic constă în prelevarea de ouă la marginea anusului pacientului cu o bandă de hârtie adezivă (Scotch-test) şi examinarea lor la microscop, uneori  viermii sunt vizibili în regiunea anală, la suprafaţa scaunelor sau în chilot.

Tratamentul se aplica în aceeaşi zi întregii familii si constă în administrarea de medi­camente antihelmintice, curăţarea pardoselilor camerelor şi fierberea cearşafurilor, len­jeriei de corp, pijamalelor, cămăşilor de noapte etc.

In scop curativ sau preventiv se aplică şi măsuri generale constand in tăierea unghilor, spălarea mâinilor înainte de fiecare masă şi după ce s-a folosit toaleta.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”