Ovar

Fiecare dintre cele două glande genitale ale femei.

Ovarele împreună cu cele două trompe ale lui Fallopio şi cu uterul constituie aparatul genital intern feminin.

La femeia adultă ovarele sunt formaţiuni mici cu lungimea de 4 centimetri, lăţimea de 2 centimetri şi grosimea de 1 centimetru. Ele sunt amplasate de o parte şi de alta a uterului şi faţa lor internă corespunde pavili­onului trompei. Ligamente le leagă de organele învecinate (uter, trompe), dar ele rămân mobile. Un ovar este compus din două straturi de ţesut: în centru, partea medulară conţine vasele sangvine care asigură irigarea iar la periferie, partea corticală, care ocupă două treimi din glandă, conţine la naşterea persoanei toţi foliculii care vor asigura în cursul fiecărui ciclu menstrual maturarea unui ovocit şi expulzarea unui ovul, elementul femelă al reproducerii.

Rolul ovarului este dublu: eliberarea de ovulele maturizate in folicul in fiecare lună începând cu pubertatea şi până la menopauză si secretia de hormonii sexuali feminini (estrogenii).

Palparea abdomenului permite căutarea chis­turilor ovariene. Cele două examene principale ale ovarelor sunt ecografia şi celioscopia (introducerea unui sistem optic printr-o mică incizie abdominală.

Ovarul poate fi afectat de leziuni infla­matorii în cadrul unei salpingite (inflamaţie a uneia sau ambelor trompe), tumori benigne (chisturi) sau maligne (cancere). Insuficienţa ovariană duce la dereglari ale ciclului menstrual şi in ultim caz la sterilitate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica