Ovar

Fiecare dintre cele două glande genitale ale femei.

Ovarele împreună cu cele două trompe ale lui Fallopio şi cu uterul constituie aparatul genital intern feminin.

La femeia adultă ovarele sunt formaţiuni mici cu lungimea de 4 centimetri, lăţimea de 2 centimetri şi grosimea de 1 centimetru. Ele sunt amplasate de o parte şi de alta a uterului şi faţa lor internă corespunde pavili­onului trompei. Ligamente le leagă de organele învecinate (uter, trompe), dar ele rămân mobile. Un ovar este compus din două straturi de ţesut: în centru, partea medulară conţine vasele sangvine care asigură irigarea iar la periferie, partea corticală, care ocupă două treimi din glandă, conţine la naşterea persoanei toţi foliculii care vor asigura în cursul fiecărui ciclu menstrual maturarea unui ovocit şi expulzarea unui ovul, elementul femelă al reproducerii.

Rolul ovarului este dublu: eliberarea de ovulele maturizate in folicul in fiecare lună începând cu pubertatea şi până la menopauză si secretia de hormonii sexuali feminini (estrogenii).

Palparea abdomenului permite căutarea chis­turilor ovariene. Cele două examene principale ale ovarelor sunt ecografia şi celioscopia (introducerea unui sistem optic printr-o mică incizie abdominală.

Ovarul poate fi afectat de leziuni infla­matorii în cadrul unei salpingite (inflamaţie a uneia sau ambelor trompe), tumori benigne (chisturi) sau maligne (cancere). Insuficienţa ovariană duce la dereglari ale ciclului menstrual şi in ultim caz la sterilitate.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal