Ocluzie intestinala

Obstrucţie parţială sau totală a intestinului subţire sau a colonului.

Ocluziile intestinale pot fi mecanice (legate de un obstacol organic) sau funcţionale (prin spasm sau paralizie a musculaturii netede intestinale).

Ocluziile mecanice pot fi ocluzi prin strangulare şi ocluzi prin obstrucţie.

Ocluziile prin strangulare sunt cauzate de o strangulare bruscă a unei anse intestinale în contact cu o bridă (dupa o intervenţii chirurgicala); de o strangulare a unei hernii inghinale sau crurale; de răsucire a unei bucle prea lungi a colonului sigmoid în jurul lui însuşi. Se caracterizează prin existenţa unor leziuni vasculare, datorate de strivirea sau de torsionarea vaselor, compresia cauzeza o oprire a irigaţiei sangvine putând conduce la gangrenă.

Ocluziile prin obstrucţie sunt provocate prin dezvoltarea unei tumori a intestinului, malignă sau benignă, care îngustează conductul intestinal sau printr-o boală inflamatorie sau o diverticulită (infecţie a diverticulilor intestinali).

Ocluziile funcţionale se caracterizează printr-o paralizie a intestinului declanşată de o leziune a unui organ învecinat: apendicită, abces, hematom, pancreatită.

Simptomele cuprind dureri puter­nice, care evoluează în crize şi sunt urmate de perioade de acalmie, de vărsături, de oprirea evacuării materiilor fecale şi gazelor, de un meteorism (distensia localizată a abdo­menului). Acumularea de lichid în amonte de obstacol şi vărsăturile provoacă o deshidratare importantă care poate antrena o stare de şoc. O ocluzie intestinală este mortală dacă nu este tratată.

Tratamentul necesită spitalizare şi constă mai întâi în plasarea unei sonde gastrice pentru a aspira lichidul din amonte de ocluzie şi în restabilirea echilibrului fiziologic prin perfuzie. O ocluzie prin strangulare necesită o intervenţie chirurgicală rapidă (într-un răstimp de câteva ore), ocluzia prin obstrucţie  intervenţia trebuie evectuata in 1-2  zile. Continuitatea intestinală este restabilită fie imediat, fie după o colostomie (îmbinarea colonului incizat sau secţionat, la nivelul pielii) pe o durată de câteva săptămâni.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being