Ocluzie intestinala

Obstrucţie parţială sau totală a intestinului subţire sau a colonului.

Ocluziile intestinale pot fi mecanice (legate de un obstacol organic) sau funcţionale (prin spasm sau paralizie a musculaturii netede intestinale).

Ocluziile mecanice pot fi ocluzi prin strangulare şi ocluzi prin obstrucţie.

Ocluziile prin strangulare sunt cauzate de o strangulare bruscă a unei anse intestinale în contact cu o bridă (dupa o intervenţii chirurgicala); de o strangulare a unei hernii inghinale sau crurale; de răsucire a unei bucle prea lungi a colonului sigmoid în jurul lui însuşi. Se caracterizează prin existenţa unor leziuni vasculare, datorate de strivirea sau de torsionarea vaselor, compresia cauzeza o oprire a irigaţiei sangvine putând conduce la gangrenă.

Ocluziile prin obstrucţie sunt provocate prin dezvoltarea unei tumori a intestinului, malignă sau benignă, care îngustează conductul intestinal sau printr-o boală inflamatorie sau o diverticulită (infecţie a diverticulilor intestinali).

Ocluziile funcţionale se caracterizează printr-o paralizie a intestinului declanşată de o leziune a unui organ învecinat: apendicită, abces, hematom, pancreatită.

Simptomele cuprind dureri puter­nice, care evoluează în crize şi sunt urmate de perioade de acalmie, de vărsături, de oprirea evacuării materiilor fecale şi gazelor, de un meteorism (distensia localizată a abdo­menului). Acumularea de lichid în amonte de obstacol şi vărsăturile provoacă o deshidratare importantă care poate antrena o stare de şoc. O ocluzie intestinală este mortală dacă nu este tratată.

Tratamentul necesită spitalizare şi constă mai întâi în plasarea unei sonde gastrice pentru a aspira lichidul din amonte de ocluzie şi în restabilirea echilibrului fiziologic prin perfuzie. O ocluzie prin strangulare necesită o intervenţie chirurgicală rapidă (într-un răstimp de câteva ore), ocluzia prin obstrucţie  intervenţia trebuie evectuata in 1-2  zile. Continuitatea intestinală este restabilită fie imediat, fie după o colostomie (îmbinarea colonului incizat sau secţionat, la nivelul pielii) pe o durată de câteva săptămâni.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica