Menopauza

Incetare fiziologică a ciclurilor mensturale urmare a opririi secreţiei hormonale a ovarelor (estrogeni şi progesteron).

Menopauza se desfăşoară în două etape : premenopauza şi menopauza confirmată ce apare între 40 şi 55 ani .

Premenopauza se intinde pe cateva luni sau mai mulţi ani, perioada in care inervin cicluri cu sau fără ovulaţie iar secreţiile hormonale devin neregulate (secreţia de estrogeni persistă iar cea de progesteron  descreşte).

Menopauza confirmată –  secreţia hormonală a ovarului încetează, nivelul de gonadotrofine este foarte ridicat în sânge şi în urină iar sângerările menstruale au incetat.

Urmare a incetarii secretiei hormonale in timpul menopauzei se pot manifesta: bufeurile de căldura de intensitatea şi frecvenţa variabile, tulburările sexuale psihice şi fizice, diminuare a densităţii osoase şi a solidităţii oaselor, afectiuni cardiovasculare, tulburărilor emo­ţionale (salturile de dispoziţie, iritabilitatea, insomnia, anxietate ). Tratamentul femeilor la menopauză constă te administrarea succesivă de estrogeni şi de progesteron.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea