Mastectomie (mameclomie)

Ablaţie chirurgicală a glandei mamare.

O mastectomie poate fi totală (lărgită sau simplă) sau parţială.

Mastectomia lărgită consta in ablatia: sânului bolnav, ganglionilor axiali şi muşchiul pectoral. Mastectomia simplă consta in ablatia sanului si o evidare a ganglionilor axiali.

Mastectomia parţiala priveşte unul dintre cele 4 sferturi (porţiuni de sân delimitate prin două linii perpendiculare care pleacă din mamelon, sferturi care se mai numesc cvadranţi); cu simpla ablaţie a tumorii, ea respectă mai mult anatomia şi silueta feminină.

Reconstrucţia sânului are uneori Ioc în acelaşi timp cu ablaţia sa. Când intervenţia este urmată de un tratament complementar al cancerului (radioterapie sau chimioterapie), reconstrucţia sânului se face în cel de-al doilea timp.

Evidarea ganglionilor axiali poate duce la un edem al braţului. Limitarea mişcării de abducţie a braţului (îndepărtare de corp), legată, de asemenea, de curăţarea ganglionară, este corectată printr-o kineziterapie adaptată. -> MAMOPLASTIE.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.