Leucemie (leucoză)

[leucoză]

Proliferare canceroasă a celulelor precursoare (blaşti) ale globulelor albe normale din măduva osoasă şi din sânge. Sinonim :.

Leucemie acute sunt caracterizate exces de celule tinere si de globulelor albe mature.

Leucemii cronice sunt caracterizate exces de celule tinere si absenţa globulelor albe mature.

Leucemia poate să se dezvolte fie pe seama precursorilor celulelor polinucleare (mieloblaşti), fie pe seama precursorilor limfocitelor (limfoblaşti). Leucemiile fiind astfel clasificate în: leucemia mieloidă cronică (L.M.C.), leucemia acută mieloidă (L.A.M.), leucemia limfoidă cronică (L.L.C.).cea mai frec­ventă la persoanele peste 40 ani, şi leucemia acută limfoidă (L.A.L.) cea mai obişnuită la copil.

Simptomele sunt date de insuficienţa elementelor mature ale sângelui şi de inva­darea diverselor organe de către globulele albe, cu precadere splina şi ganglionii limfatici, pielea prezinta papule mari roşii-brune (leucemide) iar invadarea sistemului nervos conduce la dureri de cap, meningită, paralizie facială sau tulburări ale conştienţei

Diminuarea numărului de globule roşii conduce la o anemie (paloare şi palpitaţii). Absenţa plachetelor conduce la hemo­ragii (sângerare a gingiilor, echimoze) iar  micsorarea polinuclearelor expune la infecţii grave. 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica