Leucemie (leucoză)

[leucoză]

Proliferare canceroasă a celulelor precursoare (blaşti) ale globulelor albe normale din măduva osoasă şi din sânge. Sinonim :.

Leucemie acute sunt caracterizate exces de celule tinere si de globulelor albe mature.

Leucemii cronice sunt caracterizate exces de celule tinere si absenţa globulelor albe mature.

Leucemia poate să se dezvolte fie pe seama precursorilor celulelor polinucleare (mieloblaşti), fie pe seama precursorilor limfocitelor (limfoblaşti). Leucemiile fiind astfel clasificate în: leucemia mieloidă cronică (L.M.C.), leucemia acută mieloidă (L.A.M.), leucemia limfoidă cronică (L.L.C.).cea mai frec­ventă la persoanele peste 40 ani, şi leucemia acută limfoidă (L.A.L.) cea mai obişnuită la copil.

Simptomele sunt date de insuficienţa elementelor mature ale sângelui şi de inva­darea diverselor organe de către globulele albe, cu precadere splina şi ganglionii limfatici, pielea prezinta papule mari roşii-brune (leucemide) iar invadarea sistemului nervos conduce la dureri de cap, meningită, paralizie facială sau tulburări ale conştienţei

Diminuarea numărului de globule roşii conduce la o anemie (paloare şi palpitaţii). Absenţa plachetelor conduce la hemo­ragii (sângerare a gingiilor, echimoze) iar  micsorarea polinuclearelor expune la infecţii grave. 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?