Diabet zaharat

Afecţiune cronică carac­terizată de prezenta excesiva de zahăr în urină urmare a unei hiperglicemi (exces de zahăr în sânge).

Diabetul zaharat este cauzat de o insuficienţă sau o încetinire a secretarii insulinei de către pancreas, hormonul necesar utilizării glucozei pentru a răspunde necesităţilor energetice celulare.

Ca si forme ale diabetului zaharat putem distinge:  diabetul de sarcina şi diabetele secundare care se manifestă în cazul diferitelor afecţiuni (pancreatită cronică, hemocromatoză, acromegalie, sindromul lui Cushing, feocromocitom), al tratamentelor medicamentoase (corticosteroizi), sau datorate de un anume tip de subnutriţie (diabetul tropical).

Diabetul zaharat poate fi diabet insulinodependent şi diabet neinsulinodependent.

Diabetul insulinodependent formă de diabet zaharat caracterizată printr-un deficit major al secreţiei de insulină (cauză genetică, virală, autoimună) si care se manifesta printr-o sete intensă, emisie abundentă de urină, slăbire brusca şi oboseală.

Diabetul neinsulinodependent este adesea asimptomatic (este descoperit intamplator), iar atunci cand sunt prezente subiectul are simptome de hiperglicemie pronunţată: polidipsie (sete intensă), poliurie (creşterea volumului de urină emisă), pierdere în greutate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica