Diabet insipid

Dereglare funcţională caracterizată printr-o incapacitate a rinichilor de a concentra urina si se manifesta printr-o poliurie (emisia unei cantităţi foarte importante de urină diluată) şi o polidipsie (sete intensă).

In diabetul insipid, hormonul antidiuretic poate lipsi sau nu este deversat în circulaţie (diabet insipid central), sau deşi secretat normal el nu poate acţiona asupra celulelor tubului colector (diabet insipid nefrogenic).

Diabetul insipid central poate fi congenital sau cauzat de: traumatism cranian, ablaţia hipofizei, chist sau tumoră hipotalamofizară (craniofaringiom, metastază), tuberculoză, sarcoidoză, meningită, encefalită,etc. In unele cazuri nu este depistată cauza bolii.

Diabetul inspid nefrogenic poate fi congenital sau cauzat de boli renale cronice (pielonefrită), de afectiuni  generale care afectează rinichiul (mielom, amiloză) sau cauza medicamentoasa.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Loredana Toma, premiată la Gala Mari Sportivi ProSport pentru cel de-al cincilea titlu european din carieră! „Pentru anul viitor îmi propun să obțin o medalie olimpică.” VIDEO