Cortex cerebral (scoarţa cerebrala)

Parte periferică a emisferelor cerebrale, sediul funcţiunilor nervoase complexe (motricitate, sensibilitate, senzorialitate, mişcarea voluntară, limbaj, memorie, conştiinţa).

Cortexul cerebral este format din substanţa cenuşie, ţesut nervos conţinând corpii celulari ai neuronilor, conectat cu restul sistemului nervos prin multiplelor prelungiri fine ale neuronilor.

Cortexul drept asigură mişcările şi sensibilitatea jumătăţii stângi a corpului şi vederea jumătăţii stângi a spaţiului, în timp ce cortexul stâng controlează jumătatea dreaptă a corpului şi jumătatea dreaptă a vederii fiecărui ochi (fenomenul de încrucişare). Cele două emisfere nu sunt simetrice, una dintre ele fiind dominantă, lateralizarea fiind un fenomen specific cortexului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?