Carenta afectiva

Absenţa schimburilor afective sau o insuficienţă a acestora, indispensabile constituirii echilibrului şi dezvoltării psihice a individului.

La sugar lipsa de contactul matern sau un sub­stitut matern conduce la o inhibiţie anxioasă, un dezinteres pentru lumea exterioară, anorexie, insomnie, agitaţie, întârziere psihomotorie şi tulburări psihosomatice, numit si sindromul de spitalism. Dacă această lipsa depaseste 3-4 luni, copilul riscă să sufere afectări psihice şi fizice ireversibile.

La adult situaţiile ca doliul, infirmitatea, emigrarea, etc  pot amplifica unele tendinţe la paranoia, pot conduce la introvertire sau la tulburări de caracter care închid individul în singurătate ce pot degenera in  tulburări psihi­atrice acute. La subiectul în vârstă lipsa de schimburi afective accentueaza adesea procesul de senilizare şi poate declanşa reacţii de prăbuşire.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal