Candidoza (numiliaza)

[numiliaza]

Orice boală cauzată de ciu­percile levuriforme din genul Candida.

Candidozele cutanate şi ale mucoaselor.

Candidozele bucale – după o fază acută în care limba şi faţa internă a obrajilor sunt de un roşu aprins, uscate şi lucioase, apar depuneri albicioase cremoase care pot înnegri limba.

Candidozele cutanate sunt localizate la nivelul plicilor corpului şi sunt favorizate de macerare. Leziunile   încep din profunzimea plicii, devine roşie, zemuindă, pruriginoasă si se întinde simetric de o parte şi de alta a unui guleraş albicios. Candidozele cutanate pot să se dezvolte si la baza unghiilor, unde provoacă o turniolă (panariţiu super­ficial) cat si ca o complicatie a unui eritem fesier al sugarului.

Candidozele genitale la femeie se manifecta printr-o vulvovaginită cu pierderi albicioase, iar la bărbat printr-o balanită cu apariţia unei secreţii albe cremoase în şanţul situat între gland şi prepuţ, mâncărimi şi scurgere uretrală frecventă.

Diagnosticarea candidozelor pielii şi mucoaselor se bazează pe analiza prelevatelor, cu examinare directă sau după cultivare. Infecţia este tratată prin aplicarea de antifungice locale prescrise sub formă de creme, de pomezi, de soluţii sau de ovule în funcţic de localizare. Tratamentul cu antifungice generale este necesar în formele severe sau recidivante.

Candidozele profunde  apar urmare a pro­pagării unei candidoze a pielii sau a mucoaselor care se raspandeste pe cale sangvină, urmare a unei perfuzii (la subiecţii imunodeprimaţi), la subiectii ce prezinta corpuri străine definitive (proteză valvulară cardiacă, cateter intravenos).

Ele pot afecta creierul (meningită, abces al creierului), ochiul (retinită septică, endoftalmie), inima (endocardită), plă­mânii, ficatul, splina, rinichii şi căile urinare superioare. Candidoza orofaringeană poate afecta esofagul producand  jenă la deglutiţie .

Diagnosticarea se face prin punerea în evidenţă a levurilor prin examen direct şi prin cultivarea pe mediul specific a prelevatelor. Tratamentul utilizeaza antifungice pe cale locală sau generală.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being