Ateroscleroză

Boală cronică degenerativă caracterizată de depuneri de grăsimi şi colesterol pe pereţii arterelor, urmată în timp de sclerozarea acestora. Este afecţiunea situată pe primul loc în Europa la capitolul cauze de deces la adulţi.

Principalele cauze de apariţie a aterosclerozei sunt: ereditatea, hipertensiunea arterială, diabetul, consumul de alcool şi tutun, hipercolesterolemia.

Iniţial, ateroscleroza nu are semne, dar odată cu multiplicarea sau creştere anumărului plăcuţelor depuse pe artere apar: angina pectorală, AIT (accident ischemic tranzitoriu), vertij.  În stadii mai avansate, ateroscleroza afectează serios organismul – apar insuficienţa coronariană, infarctul de miocard, insuficenţă sau chair infarct renal, accidente vasculare, insuficienţa circulatorie periferică, hipertensiunea arterială.

Tratamentul trebuie insitituit precoce. Se au în vedere măsurile de prevenire – renunţarea la fuma t[Î alimentţie bogată în grăsimi, sport. Când se decide instituirea tratamentului, se utilizează scheme personalizate,ce cuprind vasodilatatoare, antiagregante plachetare, hipocolesterolemiante. Unoeri se ajunge până la grefă de arteră sau chiar amputarea unui membru a cărui circulaţie a fost iremediabil afectată.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sabrina Voinea, premiată la Gala Mari Sportivi 2023 pentru locul 3 obținut la Campionatele Europene: „Îi mulțumesc mamei pentru că m-a crescut atât de frumos, îmi doresc să o depășesc.” VIDEO