Angină

Afecţiune inflamatorie a faringelui, de obicei localizată – cazul faringitei -, alteori cuprinzând întreg faringele şi tonsilele – amigdalită, tonsilită. Agenţii provocatori sunt bacteriile sau virusurile, anginele aprând ca atare sau în cadrul tabloului clinic al unei gripe, unui guturai (tot virale).

O angină poate face parte din tabloul se semne ale unei boli infecţioase – difterie, scarlatină, rujeolă, rubeolă, monoucleoză infecţioasă. O mare atenţie trebuie acordată anginelor provocate de steptococ hemolitic A, deoarece semnalizează debutul unui reumatism articular acut, ce s epoate complica ulterior cu afectări renale sau cardiace.

Se tratează în funcţie de tabloul simptomatic şi agentul declanşator: antiinflamatorii, antibiotice, badijonări locale cu medicamente şi dezinfectante medicamente pentru reducerea temperaturii, analgezice. În caz de recidivă şi  dacă se observă o afectare a stării generale a organismului pe termen lung, se recomandă amigdalectomia.

Alte tipuri de angine, aşa numitele angine albe, sunt reprezentate de inflamaţia faringelui însoţită de depuneri purulente albicioase sau alb murdar. Este cazul anginei eritematopultacee, anginei herpetice sau a anginei pseudomembranoase (în contextul difteriei).

Mai rar, au fost semnalate anginele cu leziuni de tip ulceros: angina lui Duguel (în febra tifoidă), angina lui Vincent (prin exacerbarea activităţii a două microorganisme, care de altfel, există şi coexistă tot timpul în această regiune), angina lui Ludwig.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica