Aldosteron

Hormon cu strucutră steroidă secretat de glandele suprarenale. Are rol esenţial în menţinerea echilibrului sodiu-potasiu în organism şi în reglarea tensiunii arteriale.

Face parte din grupa mineralocorticosteroizilor, hormonii sintetizaţi de cortexul glandei suprarenale (corticosuprarenala), care au efect asupra substanţelor minerale (sodiu, potasiu, de exemplu). Aldosteronul reglează la nivelul rinichiului absorbţia sodiului, simultan favorizând eliminarea potasiului.

Hipersecreţia de aldosteron este urmată de creşterea sodiului şi scăderea potasiului în sânge. Poate apărea ca urmare a unei tumori – adenomul lui Conn – sau dacă volumul sanguin scade brusc.

Hiposecreţia de aldosteron (boala lui Addison) este urmată de scăderea de sodiu şi de apă prin urină, deshidratare masivă. Trebuie intervenit prin instituirea unui tratament cu hormonul lipsă pe toată durata vieţii.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica