Aldosteron

Hormon cu strucutră steroidă secretat de glandele suprarenale. Are rol esenţial în menţinerea echilibrului sodiu-potasiu în organism şi în reglarea tensiunii arteriale.

Face parte din grupa mineralocorticosteroizilor, hormonii sintetizaţi de cortexul glandei suprarenale (corticosuprarenala), care au efect asupra substanţelor minerale (sodiu, potasiu, de exemplu). Aldosteronul reglează la nivelul rinichiului absorbţia sodiului, simultan favorizând eliminarea potasiului.

Hipersecreţia de aldosteron este urmată de creşterea sodiului şi scăderea potasiului în sânge. Poate apărea ca urmare a unei tumori – adenomul lui Conn – sau dacă volumul sanguin scade brusc.

Hiposecreţia de aldosteron (boala lui Addison) este urmată de scăderea de sodiu şi de apă prin urină, deshidratare masivă. Trebuie intervenit prin instituirea unui tratament cu hormonul lipsă pe toată durata vieţii.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being