Acarian

Parazit de tip arahnidă, mic (de ordinul fracţiunilor de milimetru si milimetrilor), cu organism simplu (cap, torace şi abdomen nediferenţiate), care parazitează organismul uman. Trăieşte pe piele şi, în general, se hrăneşte cu sângele gazdei. Poate fi purtătorul de germeni ai unor boli grave.

Larva căpuşei şi parazitul care transmite scabia (râia) produc neplăceri cutanate în principal. Dar căpuşa adultă poate transmite arboviroze (febre virale), febra purpurică sau Rickettsioza, febra Q, boala Lyme, borelioze. De asemenea, inhalarea prafului de casă ce conţine acarieni morţi poate declanşa crize de astm la persoanele sensibile sau la cele care suferă de astm bronşic.

Igiena strictă, aerisirea corectă şi folosirea unor materiale textile (lenjeria de pat) ce împiedică dezvoltarea acestora pot intra în măsurile de prevenire a astmului bonşic.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal