Abces

O cantitate variabilă de materie lichidă, cu consistenţă vâscoasă, ce se acumulează într-o cavitate a corpului. Rezultă în urma unui proces de necrozare a unor celule şi ţesuturi, consecutiv unei infecţii. Dacă se formează într-o cavitate seroasă – un spaţiu delimitat de foiţele peritoneului, ale meningelor sau ale pleurei – se numeşte abces sau empiem.

Abcesele se pot forma oriunde în organism. Cele superficiale, deci accesibile vederii şi palpării sunt prezente, de exemplu, la nivelul zonei din jurul unghiilor – se numesc panariţii – sau pe mucoasa gâtului, la nivelul axilelor, pe piele în general.

Abcesele considerate ca profunde pot fi localizate la nivelul ţesutului alveolelor dentare, ţesutului nervos (creier), ganglionilor limfatici, glandei mamare, ficatului, pămânului.

De obicei, pentru tratarea abceselor se intervine în funcţie de localizare şi gravitate, cu atât mai rapid cu cât sunt la nivelul unor organe cheie – la nivelul creierului, de exemplu, un abces se comportă ca şi o tumoră, putând provoca hipertensiune intracraniană, deci o urgenţă medicală.

În funcţie de semnele ce îl însoţesc, abcesul poate fi:

  1. Abces rece – o acumulare de puroi ce se formează lent, fără să fie însoţit de semne de inflamaţie (adică zonă caldă, înroşită, congestionată, umflată şi dureroasă). De obicei este cauzat de prezenţa bacilului Koch (care determină apariţia tuberculozei) sau de anumite ciuperci microscopice. Se însoţeşte de stare generală alterată, febră care persistă mai mult timp, dar cu valori neregulate, scădere în greutate.
     
  2. Abces cald – colecţie purulentă ce evoluează mai rapid decât abcesul rece, însoţită de semnele de inflamaţie – piele caldă, înroşită, edem, durere. Poate apărea consecutiv unei infecţii cu bacterii (stafilococ, streptococ) sau protozoar microscopic (amibă). În afară de semnele locale de inflamaţie este însoţit de febră, frison, stare generală alterată, adenopatie (mărire în volum a ganglionilor limfatici, fie cei din vecinătatea abcesului, fie şi alte grupe ganglionare).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal