5 situaţii în care ai nevoie de coroană dentară

Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog, îţi spune care sunt situaţiile în care poţi avea nevoie de o coroană dentară!
  • Publicat:
5 situaţii în care ai nevoie de coroană dentară

Coroanele dentare sunt folosite pentru a înveli complet un dinte care este deteriorat, dar au şi un rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dinţilor.

Coroanele dentare se pot ataşa şi la un implant dentar, oferind forma şi funcţionalitatea unui dinte natural.

În plus, culoarea coroanelor dentare din material compozit se aseamănă foarte mult cu dintele natural. 

Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog, îţi spune care sunt situaţiile în care poţi avea nevoie de o coroană dentară!

Când avem nevoie de coroană dentară?

1. După un tratament de canal

În urma tratamentului de canal, structura dintelui poate fi afectată, existând riscul ca acesta să se fractureze. Astfel, medicul dentist te va sfătui să îţi pui o coroană dentară imediat după finalizarea tratamentului. Coroana va sigila dintele şi îl va întări.

2. În cazul unei carii complexe

Coroana dentară este necesară în cazul în care caria sau fractura dintelui acoperă jumătate sau mai mult din suprafaţa acestuia.

„Dintele din jurul obturaţiei este fragil şi predispus fracturării, iar singura modalitate de a-l proteja rămâne coroana dentară”, spune dr. Leahu.

3. Dinţi crăpaţi

În această situaţie, fracturile situate în interior cauzează dureri în timpul masticaţiei.

„Forţa produsă de mestecat pune presiune pe crăpături şi lasă impresia că dintele se va sparge. Coroana dentară ţine dintele întreg şi distribuie uniform presiunea de pe suprafaţa dintelui, eliminând durerea”, explică dr. Leahu.

4. Abraziune dentară

Unele persoane au obiceiul de a scrâşni din dinţi. Bruxismul duce la tocirea dinţilor, iar singura modalitate de restaurare este prin coroane dentare.

5. Implantul dentar

„Coroana dentară este utilizată în tratamentul cu implanturi dentare. Implantul dentar este format din şurub – cu scop de a înlocui rădăcina, bont protetic şi coroană dentară”, spune medicul implantolog Ionut Leahu

Coroanele dentare durează între 10 şi 20 ani, dar cu toate acestea necesită o igienă orală corespunzătoare, la fel ca dinţii naturali.

Sursa foto: serenitydental.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”