Cancer pulmonar: ce rol are imunoterapia

Cancerul pulmonar are o evoluţie rapidă şi o rată mică de supravieţuire. Diagnosticarea în stadiu incipient este fundamentală pentru supravieţuirea pacienţilor.
  • Publicat:
Cancer pulmonar: ce rol are imunoterapia

Cancerul pulmonar a ajuns principala cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer şi se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal, asta în ţara noastră.  

La nivel mondial, cancerul pulmonar cauzează cel mai mare număr de decese – peste un milion de oameni pierd lupta cu această boală, în fiecare an- în timp ce, în Europa, această afecţiune reprezintă o cincime din totalul cazurilor de cancer înregistrate la nivelul continentului – peste 250.000 de oameni au decedat ca urmare a diagnosticării cu această boală, numai în anul 2014..

În prezent, cancerul pulmonar ocupă locul 1 între decesele cauzate de toate tipurile de neoplazii, la nivel global, fiind considerat o problemă majoră de sănătate publică, cu impact social semnificativ.

Cancerul pulmonar: imunoterapia

Cancerul pulmonar sau cancerul bronhopulmonar este definit de înmulţirea necontrolată a celulelor din mucoasa care tapetează arborele traheo-bronşic. Cu timpul, aceste celule formează tumori care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât şi în afara lor, spre ţesutul pulmonar.

 Cancerul pulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evoluţie foarte rapidă şi cu o rată mică de supravieţuire, comparativ cu celelalte tipuri de cancer. De aceea, diagnosticarea la timp a cancerului pulmonar, în stadiu incipient, este fundamentală pentru supravieţuirea pacienţilor.
 
“Este important ca românii să fie informaţi cu privire la simptomele care indică un diagnostic precum cancerul pulmonar, afecţiune considerată de specialişti printre cele mai agresive forme de cancer, în contextul în care, în ţara noastră, 75% dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală ajung la medic în stadiu inoperabil.

 Mai mult, este important ca aceştia să ştie că există modalităţi terapeutice care le pot creşte şansele de supravieţuire şi care le pot îmbunătăţi calitatea vieţii, precum imunoterapiile. Medicina personalizată şi imunoterapiile au înregistrat o evoluţie remarcabilă în ultimul timp şi, din punctul meu de vedere, reprezintă abordarea cea mai promiţătoare, la acest moment, în tratamentul cancerului pulmonar avansat”, a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
 

Cancerul pulmonar: rata de supravieţuire a crescut cu 48% 

Tratamentul cancerului pulmonar, în special al celui fără celule mici (NSCLC) care reprezintă aproximativ 85% din formele de cancer bronhopulmonare, a înregistrat progrese importante în ultimii ani, ca urmare a cercetării fundamentale ale cărei rezultate s-au reflectat în predicţia răspunsului la tratament şi în dezvoltarea imunoterapiilor şi a terapiilor ţintite.

Rata de supravieţuire la 5 ani a crescut cu 48% pentru pacienţii cu cancer pulmonar, faţă de acum 30 de ani, la acest rezultat contribuind atât descoperirea noilor terapii, cât şi creşterea accesului pacienţilor la medicamente inovatoare, creşterea gradului de conştientizare asupra prevenţiei cancerului, a screening-ului şi a diagnosticării precoce.
 
Spre deosebire de chimioterapie, care atacă atât celulele canceroase, cât şi celulele normale ale organismului, şi de tratamentele oncologice ţintite (care acţionează selectând numai celulele canceroase), medicamentele imuno-oncologice stimulează sistemul imunitar, pe care îl reactivează în lupta împotriva cancerului.
 
“Inclusiv la ediţia din acest an a ASCO (American Society of Clinical Oncology), imunoterapiile împotriva cancerului pulmonar au fost în prim plan, beneficiile în ceea ce priveşte prelungirea vieţii şi creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu acest tip de cancer fiind semnificative. Sperăm ca  prin introducerea în sistemul naţional de compensare a unor medicamente inovatoare de referinţă, din clasa imunoterapiilor, şi România să înregistreze o creştere a ratei de supravieţuire pentru cancerul pulmonar.

De curând, pacienţii cu cancer pulmonar avansat au acces, chiar din prima linie de tratament, la o terapie inovatoare cu rezultate clinice semnificative în ceea ce priveşte supravieţuirea generală – vorbim de dublarea speranţei de viaţă –  şi calitatea vieţii. Sistemul de sănătate are în faţă o oportunitate extraordinară de a reduce ratele de mortalitate prin cancer, e nevoie însă de o prioritizare a finanţării şi de o mai bună colectare a datelor, prin introducerea registrelor de cancer. Este unica soluţie pentru a înţelege mai bine impactul noilor terapii complexe, indiferent de indicaţie, şi pentru o avea o perspectivă asupra optimizării acestei finanţări”, a adăugat Cezar Irimia, Preşedintele FABC.
 
 
 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: