Dr. Gabriel Kacsó: analiza ”dozarea PSA seric” detectează cancerul de prostată

Dr. Gabriel Kacsó: analiza ”dozarea PSA seric” detectează cancerul de prostată
foto 123RF.com

”Cancerul de prostată se situează printre tumorile maligne cu cele mai mari şanse de supravieţuire – 10 ani, şanse echivalente cu vindecarea. Operabilitatea este frecventă, radioterapia este foarte eficientă (externă sau/şi brahiterapie). Chiar dacă recidivele nu sunt atât de rare precum am vrea, avem modalitatea de a ţine boala într-o cronicizare îndelungată, cu simptomatologie inexistentă sau minoră” spune conferenţiar dr. Gabriel Kacsó , de la Universitatea de Medicină şi farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca. Află mai multe informaţii despre păstrarea sănătăţii prostatei.

CSÎD: Ce măsuri de prevenţie se pot lua în cazul cancerului de prostată?
Dr Gabriel Kacsó:
Sigur, profilaxia primară înseamnă în prostată, ca în majoritatea cancerelor, să nu ne îngrăşăm prea tare, să avem un stil de viaţă sănătos, să consumăm legume şi fructe proaspete, să bem lichide. Profilaxia secundară îndeamnă la o conduită preventivă. Dacă avem în familie diagnostic de cancer la cel puţin o rudă este obligatoriu să avem o atitudine proactivă pentru a detecta la timp riscul apariţiei unui cancer. Un consult urologic se impune când există simptome urinare (micţiuni mai frecvente, mai dificile). Nu cred că trebuie însă să ne bazăm strict pe simptomatologie, mai ales că ea este adesea inexistentă în cazul stadiilor incipiente ale cancerului de prostată. Pe de altă parte, aceste simptome nu înseamnă obligatoriu cancer de prostată!

Cancer de prostată – o analiză banală de sânge îl detectează

CSÎD: Există o analiză sau un test care să anunţe că prostata nu este în regulă?
Dr. Gabriel Kacsó:
Dozarea PSA seric (o analiză banală de sânge) a rămas  în Europa ca metodă de depistare precoce pentru toţi bărbaţii cu vârsta între 55 si 69 de ani, chiar dacă în Statele Unite a fost abandonată. Analiza poate fi solicitată medicului de familie.

Cancer de prostată – frecvenţa actului sexual nu are influenţă

CSÎD: Activitatea sexuală are vreo influenţă în păstrarea sănătăţii prostatei?

Dr.  Gabriel Kacsó: Nu există dovezi concludente privind o corelaţie negativă,   în sensul că  abstenţa sau un comportament sexual hiperactiv te păzesc de cancer. Dar dacă apare un simptom o modificare a dinamicii sexuale, o primă măsură ar fi dozarea PSA şi un consult urologic/andrologic.

Cancer de prostată – paşii de tratament

CSÎD: Care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze un pacient diagnosticat cu cancer de prostată?
Dr.  Gabriel Kacsó:
  Trebuie să se informeze asupra opţiunilor terapeutice. Majoritatea pacienţilor aleg să consulte diverse surse individuale de tip internet sau se bazeză pe un sfat de la un membru al familiei, de la vecini sau prieteni. Dar politica struţului nu e  bună  în aceste situaţii, trebuie să înţeleagă că vorbim despre o maladie vindecabilă şi, cu cât ajung mai repede la medic cu atât e mai bine. În general nu este un tip de cancer rapid progresiv, deci nu se impune o decizie terapeutică urgentă. Din contră, recomand cel puţin câte un consult de specialitate urologic, de radioterapie  şi de oncologie medicală (pentru hormonoterapie) pentru clarificarea opţiunilor de tratament, cu beneficiile şi toxicităţile potenţiale. Uneori, simpla supraveghere poate fi suficientă, cu temporizarea tratamentului până simptomatologia sau schimbarea biologiei bolii  o impune.

Cancer de prostată – speranţă de viaţă

CSÎD :  Care este speranţa de viaţă a pacienţilor care au primit acest diagnostic?
Dr.  Gabriel Kacsó: 
Cancerul de prostată se situează printre tumorile maligne cu cele mai mari şanse de supravieţuire la 10 ani, echivalente cu vindecarea. Operabilitatea este frecventă, radioterapia este foarte eficientă (externă sau/şi brahiterapie) şi chiar dacă recidivele nu sunt atât de rare precum am vrea, avem modalitatea de a ţine boala într-o cronicizare îndelungată, cu simptomatologie inexistentă sau minoră. Dispunem de  linii multiple de hormonoterapie şi cel puţin 2 linii de chimioterapie. Întrucât afectează în general bărbaţi > 65 ani, decesul acestor pacienţi se produce în prezenţa şi nu din cauza cancerului de prostată. Sunt dese cazurile în care inima cedează din cauza bolilor asociate, înainte ca prostata să provoace probleme serioase.

Conf. Dr. Gabriel Kacsó

Conf. Dr. Gabriel Kacsó

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Vezi Articole în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă