Tromboflebita superficiala: tratament

Tromboflebita superficiala: tratament

Tromboflebita superficiala: descriere generala

Tromboflebita superficiala inseamna aparitia unui tromb (cheag de sange) la nivelul unei vene superficiale, situata imediat sub tegument; tromboza se asociaza si cu inflamatie la nivelul peretelui venos (tromboflebita), aspectul clinic diferit de cel al trombozei venoase profunde.

Cel mai frecvent apare la nivelul membrelor inferioare, dar pot fi afectate si vene de la nivelul membrelor superioare, torace, gat. Uneori tromboflebita superficiala intereseaza succesiv diferite segmente numindu-se tromboflebita migratorie si e nevoie de investigatii suplimentare pentru a decela o posibila boala grava asociata.

Cauze

Apare din cauza afectarii integritatii peretelui venos, cu fenomene de inflamatie si tromboza locala. Tromboflebita superficiala apare adesea spontan, in asociere cu alte boli sau in urma unor manevre medicale (interventii chirurgicale, montare de catetere venoase).

Factori de risc

-principalul factor de risc este insasi prezenta unui episod de tromboflebita superficial in antecedete (predispozitie)
-traumatismele, boala varicoasa, vasculite, sarcina, cancerul -tratamente injectabile venos sau mentinerea unor catetere/ branule mai multe zile .

Tromboflebita superficiala: simptome

La nivel tegumentar se poate palpa vena trombozata ca un cordon de consistenta crescuta insotit de fenomene de inflamatie la nivelul tegumentului din jur: caldura, roseata, sensibilitate dureroasa. Uneori tromboflebita superficiala apare la nivelul unor pachete varicoase preexistente.

Investigatii radioimagistice si de laborator

-ecografia doppler vascular este recomandata pentru a confirma tromboza unui teritoriu venos superficial si a exclude o implicare  a sistemul venos profund. Aceasta diferentiere este utila in initierea tratamentului.

-ecografia doppler vascular este o metoda imagistica neinvaziva, neiradianta, accesibila, ce poate fi repetata la nevoie fara reactii adverse.

-in context clinic, investigatiile pot fi extinse pentru decelarea unor tulburari ale factorilor de coagulare, asocierii altor boli mai grave.

Tromboflebita superficiala: diagnostic

Aspectul clinic al venei superficiale implicate cu fenomenele inflamatorii locale este inalt sugestiv pentru diagnostic. Pe langa examenul clinic, se poate face si o ecografie vasculara pentru ca 20 la suta dintre pacientii cu tromboflebita au si tromboza venoasa profunda.

Tromboflebita superficiala: tratament

Mobilizarea pacientului este recomandata inclusiv in faza acuta a tromboflebitei superficiale de membre inferioare, deoarece mersul pe jos favorizeaza intoarcerea venosa si previne staza.

Purtarea de ciorapi elastici de compresie este benefica atat pentru ameliorarea simptomelor cat si pentru prevenirea trombozei venoase profunde.

Chirurgia vasculara este recomandata in cazul de varicelor primare (hidrostatice) trombozate cu localizare inalta, recidivante sau din motive estetice.

Tratamentul farmacologic se adreseaza combaterii fenomenelor de inflamatie si tromboza locala, a durerii prin administrarea de: antiinflamatorii, antialgice, unguente cu heparina.

Atunci cand exista riscul ca tromboza sa se extinda spre o vena profunda sau exista factori de risc pentru tromboza venoasa profunda se administreaza si anticoagulante, insa pe o perioada mai scurta de timp. Uneori se recomanda interventia chirurgicala de excludere a venei superficiale trombozate.

Substantele trofice venoase cu actiune microvasculara si la nivelul celulelor din sange (eritrocite, trombocite) au efecte antiagregante si de reducere a edemului. Acestea sunt utile in toate stadiile bolii varicoase in combinatie cu compresia externa prin ciorapi speciali si chirurgia vasculara.

Tromboflebita superficiala: evolutie, complicatii

In mod spontan boala evolueaza cateva saptamani, cu regresie progresiva.

Complicatiile pot fi:

-progresia procesului de tromboza superficiala si la nivelul venelor profunde cu implicatii si tratamente diferite.
-recidiva
-hiperpigmentarea tegumentara

Preventie

-evitarea sedentarismului, a imobilizarii prelungite
-evitarea traumatismelor
-scaderea ponderala la obezi
-purtarea de ciorapi de compresie  la personele cu varice
-evitarea administrarii de substante injectabile paravenos, iritante.
-tratamentul chirurgical al bolii varicoase

Recomandari medicale

Adresabilitatea pacientului cu aceasta problema de sanatate va fi catre un specialist de chirurgie vasculara, interne, cardiologie, generalist.

Surse: www.nhs.uk, www.clevelandclinic.org

Articol revizuit in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ruxandra Mirela Petre
Medic primar specializat in Cardiologie si Ecografie Doppler Vascular. Experienta profesionala Mai 2009 - pana in prezent: medic primar cardiologie la MedLife, Bucuresti 2013: medic primar cardiologie prin examen sustinut in sesiunea din iunie Ianuarie - aprilie 2009: medic specialist cardiologie la ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
CSID, în vizită la Clinica de Stomatologie SANADOR