Scurgeri vaginale: tratamentul corect pentru secretiile vaginale

Scurgeri vaginale: tratamentul corect pentru secretiile vaginale
Scurgerile (secretiile) vaginale sunt absolut normale/ Foto: pexels

Scurgerile vaginale reprezintă un aspect absolut normal din viata oricarei femei. Secretiile vaginale sunt diferite în functie de varsta sau de momentul ciclului menstrual. Exista, de asemenea, unele situatii cand scurgerile vaginale pot semnala unele probleme de sanatate. Iată ce e bine să știi despre cauzele, simptomele si tratamentul scurgerilor vaginale.

Scurgeri vaginale: descriere generala

Termenul corect pentru scurgeri vaginale este cel de secretii vaginale si reprezinta un proces fiziologic normal. Acestea au rol protector impotriva infectiilor, dar unul rol lubrifiant. Secretiile vaginale normale au aspect diferit in functie de varsta ori de momentul ciclului menstrual.

Secretiile vaginale sunt extrem de importante pentru mentinerea functiei reproductive feminine deoarece aceste fluide transportă celule moarte si bacterii, pastrand astfel vaginul curat si prevenind aparitia infectiilor.

De cele mai multe ori, aceste scurgeri vaginale sunt perfect normale, insa exista si cazuri în care cantitatea, mirosul sau culoarea acestora diferă de la femeie la femeie, in functie de perioada lunii, eventualele probleme de sanatate existente sau anumite medicamente. De exemplu, scurgerile vaginale sunt mai abundente si au un miros mai pregnant  in perioada sarcinii, in timpul alaptarii sau atunci cand esti excitata.

Cauzele scurgerilor vaginale

O serie de factori si/sau afectiuni ginecologice pot determina modificari ale consistentei si aspectului acestor scurgeri, caz in care este necesar consultul medicului ginecolog.

Scurgeri vaginale din cauze neinfectioase

Principalele cauze neinfectioase pot fi de natura fiziologica, ca existenta polipilor cervicali, a unor corpi straini (de exemplu un tampon intern), dermatita vulvara, tumori maligne genitale (de exemplu cancer de col uterin, uter sau cancer ovarian).

Scurgeri vaginale din cauze infectioase

Daca sunt de natura infectioasa, dar fara sa fie boli cu transmitere infectioasa (BTS), cauzele scurgerilor vaginale pot fi fie o vaginoza bacteriana (comuna femeilor active sexual), fie o infectie candidozica (aparuta in urma unei suprapopulari cu Candida albicans).

Cauzele scurgerilor vaginale pot fi si bolile cu transmitere sexuala: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis.

Factorii de risc

Toate femeile au secretii vaginale. Modificarile acestora pot avea cauze multiple, incluzand ciclul menstrual, stresul emotional si fizic, alimentatia, aparitia unei sarcini, folosirea unor medicamente.

Scurgeri vaginale: simptome

O scurgere vaginala normala variaza in functie de ciclul menstrual si poate fi de culoare alba, usor galbuie sau clara, transparenta. De asemenea, inainte de declansarea menstruatiei, aceasta poate avea o culoare maronie. Are un miros usor acid, dar fara a fi simtit de persoanele din jur. Atat timp cat aceste secretii au aceste caracteristici, sunt semne ca vaginul este sanatos.

Investigatii  si teste de laborator pentru secretiile vaginale

Recoltarea produselor patologice se efectueaza in cabinetele de ginecologie, folosind un instrumentar potrivit. Se recolteaza pe tampoane si/sau lame de microscop.

Diagnosticul in cazul scurgerilor vaginale anormale

Simptomele care arata ca au avut loc niste modificari – fie vorbim de o crestere a cantitatii de secretii, fie devin purulente, de culoare verzuie, mirositoare, acompaniate de sangerari, mancarimi, arsuri – impun controlul medical de specialitate.

Tratamentul pentru scurgeri vaginale anormale

Secretiile vaginale anormale necesita inainte de toate un diagnostic precis si apoi de un tratament prescris de medicul ginecolog. Tratamentul afectiunii consta in administrarea de medicamente orale, unguente, ovule sau irigatii. Tratamentul bolilor cu transmitere sexuala necesita identificarea si tratarea partenerilor sexuali infectati.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Infectia netratata poate duce la aparitia complicatiilor si, pe termen lung, la infertilitate. Dupa un regim medicamentos adecvat, vaginoza bacteriana se vindeca in proportie mare, dar de cele mai multe ori afectiunea recidiveaza. Candidoza are o rata de vindecare de 80%, iar Trichomonas are o rata de vindecare de 90-95%.

Recomandari medicale 

Evitarea purtarii lenjeriei din material sintetic ori foarte stramte, precum si o igiena corecta care spune ca spalaturile vaginale nu ar trebui facute zilnic pentru ca influenteaza ph-ul florei vaginale, crescand riscul de aparitie a unor afectiuni vaginale, precum si folosirea unor produse cosmetice intravaginale cu Ph neutru, fara parfum, evitarea sexului neprotejat sunt recomandari de care fiecare femeie este bine sa tina cont.

Articol actualizat in 2022

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?