Sarcina extrauterina: simptome

Sarcina extrauterina: simptome

Sarcina extrauterina sau sarcina tubara, fiind o afectiune ce apare la 2% din sarcini. Este caracterizata de implantarea ovulului fertilizat in afara uterului.

In majoritatea cazurilor unei sarcini ectopice, acesta se dezvolta intr-una dintre trompele uterine, dar se poate aseza si in colul uterin, intr-un ovar sau in cavitatea abdominala.

Sarcina extrauterina (ectopica): cauze

Una dintre principalele cauze ce duc la aparitia sarcinii extrauterine este existenta unei trompe anormale, ce impiedica ovul fertilizat sa ajunga in uter pentru a se fixa.

Problemele trompei uterine pot aparea din mai multe cauze, cele mai intalnite fiind boala inflamatorie pelvina (cauzata de infectia cu Chlamydia sau gonoree), o interventie chirurgicala la nivelul acesteia, existenta unei sarcini ectopice anterioare. Foarte rar, incercarile de a avea o sarcina dupa implantarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet) sau dupa ce s-a efectuat ligatura tubara prezinta riscul de a fi extrauterine.

Sarcina extrauterina: simptome

In prima faza a sarcinii extrauterine nu exista niciun simptom caracteristic. Astfel, femeia prezinta aceleasi stari ca intr-o sarcina normala: lipsa menstruatiei, greata, urinari dese, sani sensibili la atingere, oboseala etc. Dar pe masura ce sarcina avanseaza, principalele simptome ale unei sarcini ectopice sunt durearea abdominala sau pelvina, dureri in timpul actului sexual, sangerari vaginale, ameteala sau chiar lesin.

Factori de risc

Factorii de risc ce pot duce la aparitia unei sarcini ectopice sunt existenta unei sarcini extrauterine anterioare, diagnosticul de boala inflamatorie pelvina, existenta endometriozei, fumatul, folosirea dispozitivelor intrauterine de contraceptie (in cazuri foarte rare), interventii chirurgicale abdominale sau pelvine, interventii chirurgicale de ligatura tubara.

Sarcina extrauterina: diagnostic

Ecografia transvaginala este prima investigatie in depistarea unei sarcini extrauterine, cu ajutorul careia se poate detecta pozitionarea sacului gestational in afara uterului.

O alta metoda de a diagnostica afectiunea este efectuarea unor teste de sange pentru detectarea HcG (gonadotropina corionica umana) – valori scazute sau un ritm de crestere mic al acestuia sugereaza existenta unei sarcini ectopice. Intr-o sarcina normala, valorile HcG se dubleaza la fiecare doua zile. O alta metoda de diagnostic, dar folosita mai rar, este laparoscopia.

Sarcina extrauterina: tratament

O sarcina ectopica nu are cum sa evolueze, nu poate fi dusa la termen. Tratamentul este chirurgical, pentru extragerea embrionului, iar in cazurile mai complicate, cand hemoragia este masiva, este nevoie de extirparea trompei sau a ovarului afectat. O alta metoda de tratament este administrarea terapiei medicamentoase, ce opreste dezvoltarea ovulului si disparitia lui.

Complicaţii şi profilaxie

Nediagnosticata la vreme, o sarcina ectopica poate duce la distrugerea trompei uterine la nivelul careia s-a dezvoltat, ceea ce poate duce la imposibilitatea aparitiei unei noi sarcini. O alta complicatie, majora, este hemoragia severa ce poate pune in pericol viata gravidei.

Sarcina extrauterina nu poate fi prevenita, este insa important sa fie descoperita la timp si sa se administreze tratamentul precoce pentru a preveni aparitia complicatiilor.

Sarcina extrauterina: cand trebuie mers urgent la medic

Semnele care ar trebui sa aduca orice femeie care suspecteaza o sarcina extrauterina la camera de garda a unui spital sunt durerea intensa la nivelul abdomenului, ameteala, lesinul, starea de rau si paloarea puternica.

Surse: www.nhs.uk, www.acog.org

Articol actualizat in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?