Mătreaţa: cauze şi tratament

Mătreaţa: cauze şi tratament

Mătreaţa este una dintre cele mai frecvente afecţiuni dermatologice, cu care majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat în viaţă, indiferent de vârstă. Deşi afectează cu precădere scalpul, mătreaţa poate apărea şi la nivelul urechilor, sprâncenelor, bărbii sau, mai rar, la nivelul pieptului.

Unele categorii de persoane sunt mai expuse riscului de apariţie a mătreţii, în timp ce altele experimentează episoade ciclice sau periodice în care se confruntă cu această problemă.

Mătreaţa se manifestă prin apariţia unor cruste, fulgi sau punctuleţe albe ori gălbui la suprafaţa scalpului, care sunt însoţite de mâncărime, senzaţie de arsură sau chiar inflamaţii ale pielii. Însă există mai multe tipuri de mătreaţă, fiecare având simptome şi cauze specifice, motiv pentru care şi tratamentul diferă.

Cauze și factri de risc

Înainte de a apela la un tratament împotriva mătreţii, trebuie să ştiţi cu ce tip de mătreaţă vă confruntaţi, pentru că doar aşa veţi obţine rezultatele dorite.

Mătreaţă cauzată de pielea uscată – temperaturile scăzute şi spălatul pe cap cu şampoane care fac multă spumă pot cauza uscăciunea pielii, favorizând astfel apariţia mătreţii. De asemenea, spălatul pe cap cu apă fierbinte poate duce la acelaşi rezultat. Acest tip de mătreaţă se manifestă prin apariţia unor fulgi albi de mici dimensiuni, de regulă rotunzi, la nivelul scalpului.

Mătreaţă cauzată de excesul de sebum – hipersecreţia de sebum, în combinaţie cu murdăria şi celulele moarte, poate duce la apariţia mătreţii. Acest fenomen poate fi pus pe seama pubertăţii, sarcinii, stresului sau spălatului pe cap neregulat. Acest tip de mătreaţă se manifestă prin apariţia unor cruste gălbui la nivelul scalpului, mâncărime şi păr gras.

Mătreaţă cauzată de produsele de îngrijire şi de styling – mătreaţa poate fi şi o consecinţă a folosirii excesive de balsam de păr, gel, spumă sau fixativ, serumuri etc. Astfel de produse se pot combina cu murdăria şi celulele moarte de la nivelul scalpului, cauzând apariţia mătreţii, dar şi căderea părului. Printre simptomele acestui tip de mătreaţă se numără fulgii albicioşi sau gălbui, de dimensiuni mari, la nivelul scalpului, iritaţii ale pielii scalpului şi căderea excesivă a părului.

Mătreaţă cauzată de dermatita seboreică – în cazul persoanelor care sunt foarte stresate sau se confruntă cu dezechilibre hormonale, există un risc mai crescut de dermatită seboreică, o afecţiune dermatologică inflamatorie cronică ce se poate manifesta inclusiv prin apariţia mătreţii în zonele în care glandele sebacee sunt foarte active, cum ar fi scalpul, gâtul, spatele urechilor, faţa sau sprâncenele. Acest tip de mătreaţă se manifestă prin apariţia unor fulgi mari albi sau gălbui, formarea unor cruste cu aspect gras, roşiatice, iritaţii ale pielii.

Mătreaţă cauzată de psoriazis – această afecţiune dermatologică determină hiperproducţia de celule noi epiteliale, înainte ca celulele moarte să fie eliminate, motiv pentru care se formează cruste mari, argintii, la nivelul scalpului, gâtului, genunchilor sau spatelui, însoţite de inflamaţii şi mâncărime.
Alte afecţiuni care se pot manifesta similar, prin apariţia mătreţii, sunt: rozaceea, dermatofiţia (tinea capitis), dermatita de contact, dermatita atopică, dermatita alergică, acneea, fotodermatita.
De asemenea, printre factorii de risc ce pot determina apariţia mătreţii se numără:
 • Igiena corporală precară
 • Sistemul imunitar deficitar
 • Dieta bogată în alimente sărate sau dulci
 • Consumul ridicat de lactate şi alcool
 • Dezechilibrele hormonale
 • Stresul
 • Umiditatea crescută sau, din contră, scăzută

Remedii

De cele mai multe ori, înainte de a se adresa medicului dermatolog pentru un tratament împotriva mătreţii, majoritatea persoanelor apelează la remedii naturale şi şampoane din comerţ destinate acestei probleme. Astfel de remedii includ:

 • Şampoane pe bază de tar, zinc şi sulfat de magneziu (acestea trebuie folosite o dată la 2 zile, pe toate zonele afectate de mătreaţă, inclusiv urechi, sprâncene, piept etc.)
 • Masajul scapului cu ulei de măsline călduţ, timp de 10 minute (se lasă să acţioneze peste noapte şi se spală părul dimineaţa)
 • Oţet din cidru de mere – se amestecă 2 căni de oţet cu 2 căni de apă şi se clăteşte părul cu această soluţie după şamponare. Se masează puţin scalpul, apoi se clăteşte cu apă călduţă.
 • Bicarbonat de sodiu – se amestecă 3 linguriţe de bicarbonat cu 3 linguri de suc de lămâie şi 1 cană de oţet din cidru de mere. Se aplică pasta rezultată pe scală, se lasă să acţioneze 10 minute, apoi se clăteşte cu apă caldă.
 • Ulei din arbore de ceai – se amestecă 5-6 picături de ulei din arbore de ceai cu 3-4 picături de ulei de cocos şi se masează bine scalpul şi părul pe lungime. Lasă să acţioneze peste noapte, iar dimineaţa spală părul cu şamponul obişnuit şi clăteşte bine cu apă călduţă.
 • Seminţe de fenicul – pune la înmuiat în apă 2 linguri de seminţe de fenicul, lasă-le peste noapte, iar dimineaţa pasează-le până obţii o pastă. Aplică această pastă pe scalp şi lasă să acţioneze 30 de minute, apoi spală părul şi scalpul cu un şampon din nuci de săpun şi clăteşte cu apă călduţă.

Tratament

Pentru recomandarea unui tratament de specialitate împotriva mătreţii, medicul dermatolog trebuie mai întâi să descopere cauza mătreţii. Dacă aceasta este cauzată de dermatita seboreică, de exemplu, tratamentul va consta în folosirea unor şampoane şi loţiuni speciale pe bază de hidrocortizon 1% (acestea se folosesc pe o perioadă cuprinsă între două şi patru săptămâni, de 2 ori pe zi, pe zonele cu mătreaţă şi inflamaţii), rareori în administrarea unor comprimate orale pe bază de steroizi sau prednison.

De asemenea, pot fi recomandate şampoane cu ketoconazol, ciclopirox, peroxid de benzoil, sulfacetamidă, fluocinolon etc., substanţe care ajută la ameliorarea mâncărimilor şi iritaţiilor scalpului, precum şi la eliminarea mătreţii şi a cojilor inestetice.

Cum poate fi prevenită mătreaţa

Pentru a preveni apariţia mătreţii, este foarte important să te speli frecvent pe cap (o dată la 2 zile), să foloseşti şampoane care nu formează multă spumă şi să clăteşti cât mai bine părul şi scalpul după şamponare. De asemenea, evită să foloseşti zilnic produse de styling, precum ceară, spumă de păr sau fixativ.

Vopsirea frecventă a părului, decolorarea acestuia şi permanentul sunt, de asemenea, factori care pot cauza uscarea scalpului, ceea ce favorizează apariţia mătreţii.

Acordă atenţie şi dietei! Pentru a reduce riscul apariţiei mătreţii, sunt indicate alimentele bogate în zinc, vitamine B şi grăsimi sănătoase. De evitat sunt alimentele bogate în zahăr, sare şi grăsimi trans.

Autor: Paula Rotaru

Sursa: emedicinehealth.com

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica