Limfogranulomatoza inghinală: cauze, simptome, tratament

Limfogranulomatoza inghinală: cauze, simptome, tratament

Ce este limfogranulomatoza inghinală

Limfogranulomatoza inghinală (boala Nicolas Favre) este o boală cu transmitere sexuală (BTS) determinată de infecţia cu diverse serotipuri (L1, L2, L2b, L3) ale bacteriei Chlamydia trachomatis. Boala afectează cu precădere bărbaţii homosexuali care sunt deja infectaţi cu virusul HIV, dar şi femeile pot fi infectate, mai ales dacă practică sexul anal cu un bărbat purtător al acestui virus.

Se întâmplă frecvent ca limfogranulomaoza inghinală să se asocieze cu alte boli cu transmitere sexuală, precum sifilisul, gonoreea sau hepatita C.

Principalele manifestări ale acestei BTS sunt inflamarea nodulilor limfatici din zona inghinală, febra, durerile musculare şi starea generală de rău. În lipsa unui tratament adecvat cu antibiotice, boala poate avea consecinţe fatale.

Limfogranulomatoza inghinală: simptome

Perioada de incubaţie durează între 3 şi 30 de zile, iar simptomele sunt diferite în funcţie de stadiul infecţiei, afectând diverse părţi ale corpului, precum organele genitale, anusul, rectul, gura sau nodulii limfatici.

Stadiul I (3 zile-3 săptămâni de la infectare) – apar flictene de mici dimensiuni, nedureroase, similare infecţiei cu herpes genital, în jurul anusului sau gurii, precum şi febră şi oboseală, durere rectală, secreţii neobişnuite, scaune cu sânge, constipaţie, tenesme şi inflamarea nodulilor limfatici din zona inghinală.

Stadiul II (10-30 de zile de la infectare) – nodulii limfatici din zona inghinală, de la axile şi de la gât se inflamează, apar infecţii şi iritaţii în zona anusului, ulceraţii dureroase, secreţii şi sângerări rectale, febră crescută.

Stadiul III – în lipsa unui tratament, după 30 de zile de la infectare apar simptome severe, precum tumefierea exagerată a organelor genitale, ulceraţiile dureroase, leziuni la nivelul rectului sau vaginului.

Infecţia generalizată poate duce la artrită reactivă, o boală sistemică ce se poate manifesta prin inflamarea articulaţiilor (în special la nivelul gleznei sau al genunchilor), durere lombară şi fesieră, senzaţie de înţepeneală, oboseală, scădere ponderală, ulceraţie pe gland etc. În cazurile severe poate apărea afectarea cardiacă (aortita), neurologică (mielita) sau renală.

Limfogranulomatoza inghinală: cauze

Limfogranulomatoza inghinală este cauzată de infecţia cu unul dintre serotipurile bacteriei Chlamydia trachomatis şi se transmite exclusiv prin contact sexual anal, vaginal sau oral. De asemenea, infecţia poate fi transmisă prin fisting (introducerea pumnului în vagin sau în anus) sau prin folosirea la comun a jucăriilor sexuale, cum ar fi vibratorul sau bilele anale.

Limfogranulomatoza inghinală: diagnostic

Diagnosticul de limfogranulomatoză inghinală se stabileşte fie prin teste de urină, fie prin prelevarea de fragmente de ţesut afectat (rect, uretră, vagin, gât etc.), la fel ca în cazul depistării infecţiei cu Chlamydia. Aşadar, un test negativ pentru Chlamydia înseamnă că nu aveţi nici Chlamydia, nici limfogranulomatoză inghinală.

Dacă testul pentru Chlamydia este pozitiv şi prezentaţi simptome de limfogranulomatoză inghinală, se vor face teste suplimentare pentru depistarea serotipului implicat în infecţie.

Limfogranulomatoza inghinală: tratament

În primele două stadii ale infecţiei, boala poate fi tratată eficient cu antibiotice (doxicilină), de obicei pe o durată de 21 de zile, iar simptomele se ameliorează în 1-2 săptămâni. Dacă tratamentul este instituit mai târziu şi, mai ales, dacă sunteţi infectat şi cu virusul HIV, poate fi necesară o combinaţie de antibiotice, iar durata tratamentului va fi mai lungă.

În cazul gravidelor este contraindicată administrarea de doxacilină în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, deoarece poate duce la apariţia unor discoloraţii pe suprafaţa dinţilor şi a oaselor. În schimb, este recomandară eritromicina sau azitromicina.

Este foarte important să nu întreţineţi raporturi sexuale pe durata tratamentului şi să îi spuneţi partenerului că aveţi această problemă, pentru că este foarte posibil ca şi el să fi fost infectat şi să aibă nevoie de acelaşi tratament.

Pentru a preveni limfogranulomatoza inghinală folosiţi prezervativul şi mănuşa specială din latex pentru fisting şi dezinfectaţi întotdeauna jucăriile sexuale.

Autor: Paula Rotaru

Surse: cdc.gov, aidsmap.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal